DEBATT

Anerkjennelse av Palestina

Israels statsminister har uttalt at det ikke vil bli opprettet noen palestinsk stat så lenge han er sjef. Med det som utgangspunkt må det internasjonale samfunnet finne nye grep for å få fredsprosessen videre.

GJENVALGT: Israels statsminister Benjamin Netanyahu natt til i går, da det ble klart at han lå an til å bli gjenvalgt. Til høyre kona Sara.
GJENVALGT: Israels statsminister Benjamin Netanyahu natt til i går, da det ble klart at han lå an til å bli gjenvalgt. Til høyre kona Sara. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er svært mange gode grunner til at Norge bør anerkjenne Palestina som egen stat.

Ikke uventet vant den sittende statsminister Benjamin Netanyahu det israelske valget. Valgkampen var preget av ulike saker, men den nasjonale sikkerheten fikk mest oppmerksomhet. For alle som hadde håpet at valget skulle bidra til at fredsforhandlingene skulle komme i gang igjen, var valget svært skuffende. Israel vil få en statsminister som har uttalt at det ikke vil bli opprettet noen palestinsk stat så lenge han sitter i sjefsstolen. Med det som utgangspunkt må det internasjonale samfunnet finne nye grep for å få fredsprosessen videre. Et viktig spørsmål Norge må ta stilling til, er om tiden nå er kommet for å anerkjenne Palestina som egen stat. Derfor gir tankesmia Agenda nå ut et notat om disse spørsmålene.

Etter tiår med klokkertro på at en framforhandlet fredsavtale mellom Israel og Palestina må komme forut for etableringen av en palestinsk stat, er det nå økende støtte for anerkjennelse av staten Palestina, uten at det foreligger en fredsavtale med Israel. Sverige anerkjente Palestina i oktober, noe 70 prosent av FNs medlemsland (135) nå har gjort. I løpet av høsten har parlamentsflertall i Storbritannia, Spania, Frankrike og Irland stemt fram uforpliktende vedtak om å anerkjenne Palestina som stat. Også i Danmark og Finland presser partier på for en anerkjennelse. Island har allerede anerkjent Palestina. Parlamentariske flertall for disse vedtakene er ikke forpliktende for regjeringenes valg, men det er like fullt sterke signaler om en felles internasjonal tro på at tiden er moden for en ny politikk på dette området.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer