Angrende kriger

Oscar-belønt dokumentarfilm om ettertankens klokskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: I enkelte kretser i USA ble Vietnamkrigen omtalt som «McNamaras krig». Derfor er det nesten oppsiktsvekkende å se den gamle hauken, forsvarsministeren under både J.F. Kennedy og L.B. Johnson, stirre rett inn i kamera og snakke om sine feilgrep. Det oppleves som en sjelden botsøvelse, og det innbrakte Errol Morris en høyst fortjent Oscar i dokumentarfilmklassen.

Nå skulle man kanskje tro at det å sette en 85-årig mann på en stol og la ham snakke om forgangne konflikter som annen verdenskrigs bomberegn over Japan, rakettkrisen på Cuba og Vietnamkrigen, ville ha begrenset appell, men slik virker ikke denne filmen. Robert McNamaras innsats som «talking head» brytes opp av historiske klipp, hentet fra diverse amerikanske arkiver, og mange av dem aldri vist før.

Errol Morris har vunnet seg omdømme som en av USAs fremste dokumentarikere, bl.a. for filmer som «The Thin Blue Line» og «Mr. Death». I «The Fog of War» bruker han en egen teknikk, «Interrotron», som gjør at intervjuobjektet stirrer rett i kameraet selv om han samtidig ser på intervjueren. Morris er heller ikke redd for å vise de talende pausene som oppstår idet McNamaras overveldes i sine svar. Den gamle forsvarsministeren ble kalt en IBM-maskin på to bein. Men Morris evner å få fram noe mer enn hans kjølige analytiske evner, nemlig hans erkjennelse av menneskelig feilbarlighet. Det gir filmen en påfallende aktualitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer