Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

angrende syndere

Det vil i år bli solgt flere angrepiller enn noensinne. I studentbygda Volda gikk apoteket nesten tomt.

N RK MØRE OG ROMSDAL

, 25. oktober i år: Det er tydelegvis mange i Volda som har blåmåndagar. Måndag 30. august gjekk apoteket i Volda nesten tomt for angrepillar. Årsaka er truleg at studentane hadde hatt diverse festar i samband med fadderveka i helga.

Apotek1 i Volda for to uker siden. De eneste kundene i den gamle, ærverdige bygningen er et par gamle menn med blå resept. Noen ganger er pågangen større. Og klientellet yngre.

-  Det kan virke som om kondom har blitt flaut, sier apoteker Irene Langvatn Krumsvik. Hun har hvit frakk. Hun har blitt intervjua før. Hun viser fram den lille hylla der «NorLevo kriseprevensjon» står.

-  Vi så en tendens til økning av angrepillesalget etter fadderuka i august, og også i april, under Den Norske Dokumentarfilmfestivalen. Men, sier apotekeren, det kan jo være tilfeldig.

-  Tror du det?

-  Nei.

SALGET AV NØDPREVENSJON

har økt hvert år siden den ble reseptfri i oktober 2000, og i år vil det bli solgt mer av den såkalte angrepillen enn noensinne. Mens nordmenn i fjor kjøpte 99 500 doser, hadde salget ved utgangen av oktober i år allerede passert 95 000. Samtidig har RFSU siden 1992 hatt en stadig nedgang i salg av kondomer. I 2001 ble det solgt 6,8 millioner kondomer, i fjor var tallet nede i 6 millioner. Daglig leder i RFSU, Tone-Berit Lintho, mener pila burde gå i en annen retning.

-  Hittil i år er det registrert 209 nye tilfeller av hivsmitte i Norge. Det betyr at en nordmann har blitt smitta annenhver dag, det. I tillegg fikk 45 nordmenn klamydia hver dag i 2003. Derfor er det skremmende at salget av nødprevensjon øker, sier hun.

-  På et apotek i Oslo fikk jeg nylig høre at det er vanlig at ungdom kommer inn på fredager og kjøper to pakker nødprevensjon. Så har de til helga.

I KJØLVANNET AV

nyheten i Volda, etterlyste Kristelig Folkepartis fylkeslag kondomautomater på skolen, og hele Norge lurte på om studentene i den vesle bygda på Sunnmøre var så løse på tråden som det kunne høres ut som. Derfor skal det for ordens skyld legges til at små steder opererer med små tall, og at all time high -salget på apoteket i august var på 27 pakninger nødprevensjon. Apoteker Krumsvik tror ikke Volda-studenter er verre enn andre studenter, men påpeker uansett at angrepillen er en hormondose som 20-30 ganger så stor som vanlige p-piller. Hun fraråder, til liks med produsenter av nødprevensjonen, å bruke den flere ganger i samme menstruasjonssyklus.

-   Det er bra at det ble satt på dagsordenen. Ungdommen vil ha sex med hvem som helst, når som helst, sier apoteker Krumsvik.

-  Man kan stille spørsmål ved studenters livsstil.

VOLDA SJUKEHUS,

Gynekologisk poliklinikk. Hit kommer de, ofrene for usunn livsstil. Gynekolog Ottar Rekkedal kan bevise det. Han laster ned bilder på dataskjermen sin. Ekle bilder.

-  Se her, sier han, det er ingenting delikat med dette. Det ser ut som oppsvulma agurker, ser dere?

Han printer dem ut, holder dem opp, bildene av kjønnsvorter og herpes.

-  Den store omsetningen av angrepillen viser at seksualitet er blitt risikosport igjen. Det er urovekkende, sier Rekkedal.

Mannen med de hvite kloggene synes det er fint at angrepillen er lett tilgjengelig, og han påpeker at det er langt færre unge jenter som føder eller tar abort nå. Likevel bekymrer han seg for at salget av angrepillen øker.

-  Det er dumt at folk tenker seg om etterpå, ikke før, sier Rekkedal, som mener ungdom generelt har blitt sløvere til å beskytte seg mot kjønnssykdommer.

-  Mange tror det er trygt så lenge man holder seg til folk man kjenner. «Jeg ligger bare med guttene i Ten-Sing», var det ei jente som sa.

Gynekologen rister demonstrativt på hodet.

-  Det er grenseløs naivt. «Når kukjen går inn, går vetet ut». Det er et 100 år gammelt ordtak, det.

-  Er det ikke når alkoholen går inn at vettet går ut?

-  Jo, det rg. Men man gjør like dumme ting når man er kåt.

DET ER IKKE

bare på apoteket man kan få nødprevensjon i Volda. I mottaksskranken på sykehuset deles den ut gratis, no questions asked . Etter at apoteket begynte å selge angrepillene, har gjennomsnittsalderen til jentene som henvender seg på sykehuset gått drastisk ned, fra 22 til 17 år. Det synes Rekkedal er trist.

-  Vi har, til tross for gode helsestasjoner, ikke har klart å nå fram med god prevensjonshjelp til de yngre kvinnene.

-  HALLO, ER DET

du som er nestleder i elevrådet?

I journaliststudentbygda Volda er Helle Nærø (18) nesten programforplikta til å uttale seg til media. Hun tilhører gruppa «de yngre kvinnene», men de fleste hun kjenner bruker p-piller og vanlig prevensjon. Elevrådsrepresentanten har imidlertid hørt om jevnaldrende som beskytter seg i etterkant.

-  Jeg tror mange bruker angrepillen som prevensjonsmiddel i stedet for nødprevensjon. Det er fryktelig trist, for det blir vel bare mer og mer reelt å få kjønnssykdommer. Man burde lære.

-  Lærer dere noe om dette på videregående for tida?

-  Lite. Ikke siden O-fag i 4. klasse, sier hun og legger til på telefonen:

-  Det hadde sikkert ikke skada.

MYRANE STUDENTHEIM,

tidlig vorspiel. På veggen henger RFSU-plakaten «Akkurat sånn ser kondombrukere ut (lokale avvik kan forekomme)». Det var for ikke lenge siden Syden-fest her, da delte arrangørene ut kondomer til gjestene. Nå åpner seks venninner kveldens første øl. De har levert inn oppgave, de skal feire litt i kveld.

-  Det er mye mer fokus på graviditet enn på kjønnssykdommer, sier Kari Kragset (22).

-  Kjønnssykdommer er liksom tabu. Det skjer ikke deg, sier Rannveig Lie (22).

Jentene ler bare av oppstyret rundt at apoteket gikk tom for angrepillen i høst, men de er samtidig ikke i tvil om at det er mye tilfeldig sex blant studentene.

-  Her i Volda er det masse arrangementer og mange fester. Det er på en måte en stor lekeplass, sier Marianne Nordahl (22), som mener terskelen er lavere for å bli med noen hjem enn for eksempel i Oslo.

-  Det er lett å tenke at gutta er trygge her, sier Rannveig.

-  Men så er det helt sikkert like stor sjanse for kjønnssykdommer, sier Ingvill Helen Kjørlaug (24).

FLERE AV JENTENE

har brukt angrepillen i en nødssituasjon, men ingen har brukt den som prevensjonsmiddel. De tror det gjelder yngre jenter, men synes uansett utviklinga er skremmende.

-  Hvis det er sånn at man går fra kondom til angrepillen, legger man jo ansvaret over på jenta. Det er sleipt, mener Astrid Klæbo Dyson (20).

-  Det er nok lettere for guttene å la være å foreslå kondom når det er så enkelt å få tak i en pille dagen etter, tror Ingvill.

-  Alle veit at man kan ta angrepillen hvis det går galt. Men så mye mer vet man kanskje ikke, og det er lett at angrepillen blir putta i prevensjonsbåsen.

Det blir seinere, det blir mørkere, og jentene setter kursen mot diskoteket på Volda Turisthotell, bedre kjent som Porse. Onsdag er lille-lørdag i studentbygda, og gjennomsnittspromillen i lokalet er høy. Klokka ett stenger ølkranene, og et hundretalls studenter gjør seg klar for nachspiel.

-  Ikke framstill det sånn at guttene puler uten å ta ansvar, sier en litt full gutt ved utgangen.

KLOKKA NI NESTE

morgen. Olav Øye (22) fra Orkanger er nydusja og trøtt. Han var ute i går, han også.

-  Det store marerittet for en gutt i tidlig 20-åra er å gjøre jenta gravid, spesielt om man ikke er i et forhold, bekrefter han.

-  Det er ingen som snakker om kjønnssykdommer, vi bor jo i kristne, fromme Volda. Man får ikke klamydia eller HIV her, tenker man. Det er en illusjon av trygghet. For hvis det er sånn at angrepillen blir brukt som prevensjonsmiddel, vil det jo garantert bli spredt mer sykdommer.

Olav mener gutter flest synes sex er best uten kondom, og at det nok er lett å tenke at man bare kan tusle den korte avstanden bort til apoteket dagen etter.

-  Det er mange i vennegjengen min som synes det er flaut å kjøpe kondom. For meg ville det vært flauere å kjøpe angrepillen, sier han.

-  Da har man liksom dumma seg ut.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media