Angrep nasjonalister med eksploderende griser

Fredelig demonstrasjon utartet i virtuell verden.

(Dagbladet.no): Det er ikke uvanlig at antirasistiske grupperinger demonstrer mot nasjonalister - ei heller at overivrige demonstranter tyr til voldelig virkemidler.

Men når det hele skjer en virtuell verden, som nå nylig i onlineverdenen «Second Life», utspiller det hele seg på en litt annerledes måte.

Ting skled ut

Det hele startet temmelig rolig, da en gruppe spillere ville markere sin motstand mot det franske nasjonalist-partiet Nasjonal Fronts tilstedeværelse i «Second Life».

Nasjonal Front ledes av høyreekstreme Jean-Marie Le Pen, og de opprettet i desember et hovedkontor i den virtuelle verdenen for å fronte sin politikk også der. Dette falt flere av de andre «Second Life»-spillerne tungt for hjertet, og de samlet seg derfor i forrige uke utenfor hovedkvarteret, skriver New World Notes.

På demonstrasjonens andre dag hadde ting sklidd litt ut.

Eksploderende griser

New World Notes-journalist James Wagner Au skriver at det er uklart når og hvorfor virtuelle skytingen begynte, men da han stakk innom demonstrasjonen på dens andre dag, var det så mange som angrep hovedkvarteret til Nasjonal Front at hele spillet «lagget» - serverne hadde problemer med trafikkbelastningen.

VIRTUELLE KAMPER: Det herjer politiske kamper i onlineverdenen «Second Life» - men ikke på samme måte som i virkelighetens verden. Foto: NEW WORLD NOTES
VIRTUELLE KAMPER: Det herjer politiske kamper i onlineverdenen «Second Life» - men ikke på samme måte som i virkelighetens verden. Foto: NEW WORLD NOTES Vis mer

Noen av demonstrantene mente at Nasjonal Front-avatarene - ikledd like jeans og t-skjorter med partiets logo - begynte å skyte først. Uansett hvem som startet, utartet det til en heftig kamp der begge parter fyrte løs mot hverandre.

Blant de mange kreative angrepene som fant sted dukket selveste Thomas lokomotivet opp, samt en spiller som festet eksploderende, rosa griser til små ufoer, som han så sendte rett inn i Nasjonal Fronts hovedkvarter.

-Kan ikke akseptere

Journalist Wagner Au spurte en av demonstrantene om det ikke ville lønne seg å bruke ord framfor makt i kampen.

- Nei. Disse personene kan vi verken ignorere eller debattere med. Det de driver med kan vi ikke akseptere, sa spilleren ved navn «Zok».

Det er ikke alle i «Second Life» som setter pris på bruken av vold for å uttrykke sine meninger. Allerede da Nasjonal Front opprettet sitt hovedkvarter i desember fikk de raskt noen nye nabogrupperinger, antiFN og SL Left Unity, som i fredelige former uttrykte sin misnøye mot nykommeren.

Kort tid etter bataljene dukket en rød sol opp på horisonten, med profilen av Martin Luther King Jr. synlig i midten - en mann som var kjent for sin bruk av ord der andre tydde til kraftigere virkemidler.

Vil returnere 

Nasjonal Front er nå borte fra sitt opprinnelige hovedkvarter - men de lover å komme sterkt tilbake.

- De er en gjeng med tapere, forteller Nasjonal Front-offiser Wolfram Hayek til Wagner Au, og legger til:

- Vi må bare styrke vår sikkerhet før vi returnerer.

ANGREP MED GRISER: Selv eksploderende griser ble brukt i kampen mot Nasjonal Front.
PLAKATER: Demonstrantene dukket opp med plakater for å vise sin motstand mot Jean-Marie Le Pen i det som opprinnelig skulle være en fredlig demonstrasjon.
UTARTET: Det tok ikke lang tid før demonstrantene trakk frem våpnene - og tilhengerne av Nasjonal Front gjorde det samme.