Angrepet av norsk brennmanet

Carola med ambulanse til sykehus etter Stavern-dukkert.

(Dagbladet.no): Den svenske popstjerna forteller i dag til Expressen om den dramatiske hendelsen forrige lørdag. Carola Häggkvist (38) og bandet hadde ankommet sommerbyen, da hun kledde av seg for å ta en forfriskende dukkert.

- Det var en veldig varm dag, og etter soundcheck bestemte vi oss for å ta et bad. Jeg svømte i vannet og kjente plutselig at det begynte å brenne på kroppen, forteller hun til den svenske avisa.

- Grusomt vondt

Konsertarrangørens sykepleier konstaterte at Carola hadde svømt på en brennmanet og sendte henne til sykehus med ambulanse.

- Det gjorde grusomt vondt i hele kroppen. Skikkelig ubehagelig, fastslår badeofferet.

Først gikk turen inn i en varm dusj for å dempe utslettet. Deretter smurte legene kortisonsalve over hele kroppen hennes.

Ifølge marinbiolog og brennmanetekspert Stein Kaartvedt ved Universitetet i Oslo, var det mest sannsynlig en vanlig rød brennmanet av typen cyanea capillata som brente Carola. Reaksjonen hennes var helt normal, sier han.

- Folk reagerer forskjellig. Noen kan få kraftig ubehag, mens andre knapt merker det, sier Kaartvedt.

LOT SEG IKKE HINDRE: Etter kortisonbehandling på sykehus, valgte Carola å gjennomføre konserten tross smertene. Arkivfoto: SCANPIX
LOT SEG IKKE HINDRE: Etter kortisonbehandling på sykehus, valgte Carola å gjennomføre konserten tross smertene. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Gjennomførte konserten

Tross dramatikken og smertene valgte Carola å gjennomføre konserten i Stavern samme kveld.

Sommerturneen fortsetter i Norge til 21. august.

- Jeg vil fokusere på det norske publikummet i sommer. Jeg har ikke gjort så mye der tidligere, og oppmøtet har vært meget bra så langt. Anmeldelsene i pressen har vært utelukkende positive, forteller 38-åringen til Expressen.

Drapsdyr

Det finnes to typer brennmanet i Norge, rød og blå. Den blå finnes mest i nordlige strøk og er mindre vanlig. I tillegg finnes glassmanet, som ikke er farlig.

Mengden maneter i vannet varierer fra sted til sted, og bestemmes av temperatur og vindforhold. Når vannet blir varmt om sommeren, kommer brennmanetene opp til overflaten. Blir det for varmt, dukker de under. Manetene driver inn mot land når det er pålandsving.

Det er nesleceller på tentaklene som «brenner», og manetene bruker dem til å fange byttedyr. I andre deler av verden, eksempelvis i Australia, finnes brennmaneter som er kraftige nok til å ta livet av mennesker.

• Les hvordan du takler brennmaneter hos Lommelegen.

<B>FRÄMLING: Carola visste ikke hva som ventet i vannet da hun la ut på svømmetur.
<B>SOMMERIDYLL: Carola dro til Stavern for å holde konsert, men lot seg friste av badevannet.