- Angrer på at jeg brente brevene

Margit Sandemo (79) brente opp 50000 brev fra sine lesere da hun flyttet til Skåne. Det hadde hun ikke gjort i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKILLINGE (Dagbladet): Bildet av brennende brev i peisen fikk mange til å reagere. Blant dem historiker Hans Fredrik Dahl. «En sorgens dag» og «uerstattelig materiale er gått tapt», skrev han i en kronikk i Dagbladet.

- Han har helt rett. Jeg burde aldri brent brevene, sier en sterkt angrende Sandemo.

Sandemo har avsluttet sitt 38-årige samboerskap med Valdres. Sammen med datteren Tove har hun kjøpt hus i Skillinge i Sveriges uforliknelig vakre Skåne. Borte er store snøskavler, truende isflater og temperaturer som bare burde være interessante for NASA. I et mildt klima og med utsikt til Bornholm, har hun minst to nye romanserier å ta fatt på. I det 79. året i livet byr fantasien fortsatt opp til dans hos Sandemo.

Intime betroelser

Men før Sandemo forlot Garli i Valdres, ble hun altså avbildet i VG idet hun kastet bunke på bunke med brev fra lesere i peisen.

- Jeg hadde ingen mulighet til å besvare alle. Jeg prøvde så lenge helsa holdt, men måtte gi meg da jeg hadde svart 20000. Dette var svært privat materiale. Betroelser. Først av alt handlet de om ensomhet. Kolossal ensomhet.

«...materialet som det forfatteren nå kaster på peisen, bærer på informasjoner i form av vanlige menneskers drømmer og håp, som knapt noen annen større kildeserie i Norge anno 2002,» skrev Dahl blant annet. Sandemo har ikke lest innlegget før vi kommer på besøk med en kopi. Hun setter seg rolig ned og leser:

«...hvordan kan en erfaren forfatter mene at alternativet til å svare på brev er å brenne dem? Har hun glemt at det finnes arkiver? At brevsamlinger i stor skala er noe av det fineste materiale en ettertidig historiker kan ha, når en epokes stil og mentalitet skal rekonstrueres?» skriver Dahl.

Sandemo utbryter så engler fyker veggimellom:

- Shit! Han har jo helt rett! Jeg må innrømme at så langt tenkte ikke jeg. Jeg var totalt uvitende om at jeg gjorde noe galt. Jeg skulle ønske noen på forhånd hadde fortalt meg at det går an å lagre dem i et historisk arkiv.

- Har du brent alt?

- Nei. Jeg har fortsatt to store esker jeg har skrevet «må besvares» utenpå. Nå vet jeg i alle fall at jeg skal ta vare på disse brevene.

Margit Sandemo

  • Født: 1924 i Østre Toten. Nedstammer, ifølge henne selv, fra 800 konger og 112 keisere.
  • Debuterte i 1964, men mest kjent for den romantiske spenningsserien «Sagaen om Isfolket», som kom ut mellom 1982 og 1989.
  • Har utgitt over 130 titler og solgt rundt 35 millioner bøker i inn- og utland.

For bikkjenes skyld

Å rykke opp røttene i Valdres har ikke vært noen lett beslutning: - Det er naturligvis forfriskende å starte på nytt på denne måten. Men jeg er ikke glad over å forlate Valdres. Jeg kommer til å savne menneskene der oppe. De er seg selv på en befriende måte. Naturlige og gjestfrie mennesker med en fin og tørr humor.

- Og skåningene...?

- Trygge, glade, hjelpsomme og åpne mennesker. De er ikke som resten av svenskene, som er altfor pirkete og karrierefikserte.

- Hvorfor valgte du Skåne?

- Fordi lenger sør i Skandinavia kan man ikke flytte om man har dyr. I Danmark har de ikke adgang, forklarer Sandemo, som hadde to bikkjer med på lasset.

Men Sandemo kom ikke hit for å pensjoneres. Først skal hun gjøre unna en ridderserie, så blir hun for første gang samtidsforfatter! Sandemo har en serie klar i hodet om et bestemt, norsk miljø. Men temaet tør hun ikke avsløre:

- Nei. Det er forfattere der ute som stjeler som ravner.

- Betyr det at du er ferdig med det overnaturlige?

- Nei. Men dette går i 10 års sykluser. For tida ser jeg ingenting. Men om 1 1/2 år kommer de tilbake - skytsenglene, småfolket, de underjordiske og vesener fra andre dimensjoner.

- Men er det ikke problematisk for forfatterfantasien at de holder seg borte så lenge?

- Nei. Jeg har da et lite kammers i hjernen med noen blåbleke og skremmende vesener inni.

IDYLL: - Vi blir gamle damer i min slekt. Ennå har jeg mange arbeidsår igjen, forsikrer Sandemo utenfor sitt nye hjem i Skåne.
SAMMEN: Margit Sandemo og datteren Tove er blitt samboere. Her sittende på et arvestykke som både kong Gustav V har sittet i og prins Eugen har tisset i.
HJEMOVER: Margit Sandemo i sitt nye landskap. Til Skåne i Sør-Sverige flyttet hun for to uker siden, vekk fra snø og is i Valdres. Hun bodde i Norge de første seks åra av sitt liv. Deretter ble hun med moren, adelsdamen Elsa Reuterskiöld, til Sverige. I 1964 flyttet hun tilbake til Norge med ektemannen Asbjørn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer