Angrer på Try-forfalskning

Nå mister Runar Døving avisjobben.

FORFALSKET INNLEGG: Forbruksforsker Runar Døving får sterk kritikk etter å ha lurt Dagbladet trill rundt med en kronikk, der han utga seg for å være reklamemannen Kjetil Try. Foto: SIV SEGLEM
FORFALSKET INNLEGG: Forbruksforsker Runar Døving får sterk kritikk etter å ha lurt Dagbladet trill rundt med en kronikk, der han utga seg for å være reklamemannen Kjetil Try. Foto: SIV SEGLEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I helgen ble Dagbladet rundlurt av en innleggsskribent som utga seg for å være den kjente reklamemannen Kjetil Try.

Vedkommende hadde sendt en kronikk fra e-postadressen kjetiltry@gmail.com, hvor han hevdet at det er reklamen som kan redde Norge fra finanskrisen, ikke regjeringens krisepakker til bedrifter og banker.

Mister jobben
Den ekte Try er en god venn av Jens Stoltenberg, og begge gikk ut og tok sterk avstand fra kronikken. Etter hvert viste det seg at den egentlige avsenderen var den kjente forbruksforskeren Runar Døving.

- Jeg lette etter en posisjon hvor innlegget kunne komme fra, sier Døving til Dagbladet.no, på spørsmål om hvorfor han førte opp Try som forfatter.

Men nå slår spøken tilbake på ham selv. Døving er fast frilanser for Dagens Næringsliv. Men ifølge Kampanje.com vil han ikke få flere oppdrag fra dem på en stund.

- Saken har definitivt skadet Runar Døvings omdømme. Leserinnlegget han forfattet på vegne av «Kjetil Try» i Dagbladet var dumt, og får ham til å fremstå som useriøs. Han har begått en kardinalsynd ved å henvende seg som han gjør til publikum, som han rett og slett lurer, sier Trygve Aas-Olsen, redaksjonssjef for Dagens Næringslivs Etter Børs-avdeling, til Kampanje.com.

Han sier det vil gå en stund før Døving framstår som en av deres faste frilansere igjen.

- Agrer litt
- Angrer du på spøken, Døving?

- Nei, men jeg synes jo dette er veldig trist. Eller - kanskje jeg angrer litt likevel. Jeg burde valgt et pseudonym istedet for å bruke Try, sier Døving til Dagbladet.no.

I ettertid ser han også at han valgte feil strategi for å få fram budskapet sitt.

- Folk er ikke villige til å diskutere fakta, bare person. Jeg burde ha skjønt at vi lever i en individkultur, der folk ikke ser saken for bare individer, mener han.

- Omdømmet mitt er ikke svekket
I motsetning til Trygve Aas-Olsen, mener han at omdømmet hans ikke er svekket etter dette.

- Jeg må si det er en viss selvhøytidelighet i pressen, som kanskje trenger et speil. Jeg har likt å skrive i Dagens Næringsliv. Men omdømmehukommelsen er kort, og omdømmet mitt i fagkretser svekkes ikke av dette, sier han.

- Hva betyr det for deg at du ikke får skrive i Dagens Næringliv på en stund?

- Da får jeg tid til å være seriøs, sier Døving.

Han forteller at den eneste han har dårlig samvittighet overfor, er Dagbladets debattredaktør Simen Ekern, som han lurte trill rundt.

- Det er jo rørende av ham, men dette er ingen sak mellom meg og Runar Døving. Døving bør vel først og fremst be seg selv pent om unnskyldning, svarer Ekern.

SKREV IKKE INNLEGGET: Kjetil Try reagerer på innlegget i Dagbladet i helgen, der en annen utgir seg for å være ham. Foto: NINA HANSEN
SKREV IKKE INNLEGGET: Kjetil Try reagerer på innlegget i Dagbladet i helgen, der en annen utgir seg for å være ham. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer