STILLER PÅ NETTMØTE: Spør Finn-Erik Vinje om språk, navnevalg og synet på kongehuset. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
STILLER PÅ NETTMØTE: Spør Finn-Erik Vinje om språk, navnevalg og synet på kongehuset. Foto: Elisabeth Sperre AlnesVis mer

Angrer Vinje navneangrepet på Behn?

Svarer på dine spørsmål.

(Dagbladet.no): Den pensjonerte språkprofessoren Finn-Erik Vinje har hatt travle timer, etter at hans angrep på Ari Behn og Märtha Louises navnevalg ble kjent i Dagbladet.

I går deltok han i en rekke debatter, og trafikken til bloggen hans finnerikvinje.no var så stor at serveren knelte. I skrivende stund er den fremdeles nede.

Nå kan du selv sende spørsmål til Vinje. Hva er egentlig så galt med Emma Tallulah? Ligger det andre motiver bak utspillet? Og hadde han ventet at det skulle få så mye oppmerksomhet?

Dronning Tallulah?
Det var i bloggen sin at Vinje først beskrev navnevalget som latterlig.

«Den nyfødte Emma Tallulah er tronarving - et stykke ute i rekken, riktignok, men likevel. Teoretisk foreligger altså den risiko - må Gud forbyde - at vi får et statsoverhode i Norge som heter dronning Emma Tallulah! Derfor, og av en rekke andre grunner, er det på tide å avskaffe monarkiet», skrev han.

Vinje påpekte i Dagbladet at han er pensjonist, og uten noen karrierehensyn å ta. På bloggen skriver han derfor hva han vil.

«Unnskyld, men må jeg ha lov til å falle besvimet om av latter? Og hvorav denne forkjærlighet for bokstaven h i
utlyd?» skrev Vinje og fortsatte:

«Barnemoren er som kjent meget interessert i åndelighet, healing og engler, og i den sammenhengen passer de bisarre navnene, hva vet jeg».

- Ren intoleranse
Ikke alle var like begeistret for utspillet, selvsagt. Først og fremst var Ari Behn lite imponert:

-
Dette er ren intoleranse. Vinje ville aldri ha rakket ned på samme måte hvis det var naboer i oppgangen hans som kalte
sønnen sin Baltazar, det ville gjort ham fremmedfiendtlig, sa Behn til Dagbladet.

Også Sylfest Lomheim, direktør i språkrådet, mener navnene som Märtha og Ari har gitt sine barn er innenfor naturlig navnevariasjon.

- Du vet, Vinje er over 70 år. Jeg er ikke i tvil om at syn på navn vil variere etter hva slags aldersgruppe du tilhører. Navn er mote i aller høyeste grad, sier han til Dagbladet.