Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Angret bittert på bok - skrev den om 23 år etter

Roy Jacobsen er klar med romanen «Anger» til høsten.

GAMMEL BOK BLE NY:  Forfatter Roy Jacobsen har irritert seg over sin egen roman «Virgo» siden den ble utgitt i 1988. Da han bestemte seg for å skrive den om, ble det en ny bok i stedet. Her er forfatteren på Cafe Stift i Lillehammer i forbindelse med Litteraturfestivalen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
GAMMEL BOK BLE NY: Forfatter Roy Jacobsen har irritert seg over sin egen roman «Virgo» siden den ble utgitt i 1988. Da han bestemte seg for å skrive den om, ble det en ny bok i stedet. Her er forfatteren på Cafe Stift i Lillehammer i forbindelse med Litteraturfestivalen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): I høst er forfatter Roy Jacobsen (56) klar med romanen «Anger». Boka, som han finpusser i disse dager, begynte han på for to år siden. Historien var likevel ikke ny for ham.

Forfatteren bestemte seg nemlig for å omskrive sin egen roman «Virgo» fra 1988, fordi den har irritert ham siden utgivelsen.

- Den boka ble aldri ordentlig ferdig. Det var ingen god følelse å gi den fra seg. Men jeg fikk et så godt tilbud fra Bokklubben at jeg ikke kunne si nei. Derfor kom boka ut et halvt år før jeg var ferdig med den. Det har irritert meg siden, sier Jacobsen.

Ble ny roman Dagbladet møter forfatteren på Lillehammer. Han er på Litteraturfestivalen, som en del av programmet. Tidligere i dag var Jacobsen i samtale med den finske forfatteren Kjell Westö, ettersom «byen» er sentral i begge forfatternes verker og tema under årets festival.

Selv om Jacobsen skulle gjøre en omskriving av «Virgo», utviklet prosjektet seg i annen retning enn han hadde tenkt. Etter å ha redigert bokas to første kapitler begynte den å leve sitt eget, nye liv.

- Åpningen er relativt identisk før  historien tar en ny vei. Det vil være mulig å kjenne igjen situasjoner og karaktertrekk, men det er blitt en helt ny roman. Jeg har ikke bestemt meg for om karakterene skal ha samme navn som i «Virgo» eller ikke. De er såpass forandret at de bør det, samtidig har de opphav i de tidligere, sier Jacobsen.

Han forteller at «Anger» handler om en voldsforbryter som kommer ut av fengsel, og bestemmer seg for å ikke gjøre noe han angrer på. Han har ei datter, som han ikke møter. Parallelt utvikler begge et kjærlighetsforhold, og begynner å spionere på hverandre - uten at den andre vet om det.

Et problematisk far-datter-forhold er altså sentralt i både 1988- og 2011-versjonen.

- Tre setninger er uendret. Mange situasjoner er omskrevet. Skal vi se matematisk på det, er rundt 30 prosent likt og 70 prosent nytt, forteller Jacobsen, som ikke har hørt andre forfattere gjøre det samme. 

Ironisk tittel Jacobsen debuterte som forfatter i 1982 med «Fangeliv». Han fikk sitt gjennombrudd ni år etter med «Seierherrene», som han ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for. Jacobsen er oppvokst i Groruddalen i Oslo, og er kjent for å legge handlingen til Oslo og arbeiderklassen.

«Anger» blir utgitt av Cappelen Damm til høsten, og forfatteren ser ironien i bokas tittel.

- Du angrer ikke på denne?

- Nei, nei, nei, er du gal! Jeg gir ikke ut bøker jeg ikke stoler på lenger. Det er jo blitt en vits at denne boka heter «Anger», ettersom jeg angret på den som er utgangspunktet. Men den skal ikke gjenspeile prosessen, men referere til innholdet, sier Jacobsen og smiler.

Filmrettigheter Hans forrige roman, «Vidunderbarn», høstet gode kritikker da den kom i 2009. Den havnet også på besteselgerlista, som den tiende mest solgte skjønnlitterærere boka.

Jacobsen forteller at filmrettighetene til «Vidunderbarn» ble solgt i vinter.

Tidligere ha han skrevet manuset til den danske storfilmen «Valhalla Rising» fra 2009, med Mads Mikkelsen i hovedrollen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media