Angriper griske TV 2-eiere

«Landstinget» går en skjebnehøst i møte etter at TV 2 må kutte 140 millioner kroner. Programleder Arill Riise er ikke spesielt fornøyd med eierne.

TV 2-ledelsen kan ikke garantere at de unngår oppsigelser når de nå skal kutte 72 årsverk, og spare 140 millioner kroner neste år. Det kom fram i går da de ansatte fikk vite hvor sparekniven rammer.

Klubbleder for journalistene Finn-Ove Hågensen forteller at han blir nedringt av bekymrede kolleger.

- Jeg får anonyme telefoner fra folk som er svært engstelige for hva som kan skje, og som ikke vil ut med navnet sitt. Det viser en sann frykt, sier Hågensen.

- Det er en spesiell stemning, og ikke noen lystig situasjon. Usikkerheten er stor, sier nyhetsanker Mah-Rukh Ali.

Alle avdelinger rammes, men aller hardest går det ut over teknisk avdeling og nyhetsavdelingen, hvor henholdsvis 29,5 og 24 årsverk skal bort.

Mot eierne

«Landstinget»-programleder Arill Riise retter skytset mot TV 2s eiere, A-pressen og danske Egmont.

- Jeg registrerer at TV 2 ikke går med underskudd, men at kanalen ikke tjener nok; altså at eierne ikke får nok avkastning på pengene sine, sier Arill Riise.

Angriper griske TV 2-eiere

TV 2-gruppen omsatte for 2,6 milliarder kroner i 2007, og fikk et resultat på 77 millioner kroner.

Riise erkjenner at mediemarkedet er blitt mye tøffere, men mener at kutt i antall hoder er helt feil vei å gå. Han frykter konsekvensene for nyhetsavdelingen.

- Det er helt avgjørende å opprettholde et stort trykk i nyhets- og aktualitetsprogram. Om det å kutte ned på ansatte er riktig metode, stiller jeg meg tvilende til, sier Riise.

Seerne avgjør

Ifølge klubbleder Finn-Ove Hågensen vil TV 2s eneste korrespondentstilling ryke. Ved å fjerne Øyvind Briggs jobb i Washington spares i overkant av fire millioner kroner.

- Jeg frykter at seerne vil merke at vi lager dårligere fjernsyn, sier Hågensen.

Storsatsingen «Landstinget», som koster 20 millioner å lage, går en skjebnehøst i møte. Klarer ikke Riises debattprogram å oppnå mer enn vårens 27 prosent andel blant tv-seerne, kan sendingene fra distrikts-Norge bli strøket og programmet bli sendt fra Oslo. I verste fall kan det bety nedleggelse, bekrefter Riise overfor Dagbladet.

- Seerne avgjør, sier han.

STOR USIKKERHET: Nyhetsanker og kjent profil fra TV 2 Nyhetskanalen Mah-Rukh Ali, var i går på jobb i TV 2s Oslo-avdeling. Hun sier det er en spesiell stemning i kanalen nå. Hennes avdeling er blant de hardest rammede i spareplanen. Foto: TORBJØRN GRØNNING
STOR USIKKERHET: Nyhetsanker og kjent profil fra TV 2 Nyhetskanalen Mah-Rukh Ali, var i går på jobb i TV 2s Oslo-avdeling. Hun sier det er en spesiell stemning i kanalen nå. Hennes avdeling er blant de hardest rammede i spareplanen. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Arill Riise frykter også at spareplanen kan rasere en unik TV 2-kultur, som er avgjørende for kanalens suksess.

- Det er en ståpåvilje som jeg ikke kan huske å ha opplevd i min tid i NRK. Den tror jeg ledelsen er klar over, men jeg er ikke like sikker på om eierne er det, sier Riise.

Kan bli oppsigelser
I de 72 årsverkene som skal bort, ligger både ubesatte stillinger, frilansere og vikarer, men ledelsen kan ikke utelukke oppsigelser.

- Jeg har sagt veldig klart ifra til de ansatte at den garantien kan vi ikke gi, for ferden videre er ganske avhengig av møtene vi skal ha med de ulike klubbene, sier kommunikasjonsdirektør i TV 2 Rune Indrøy.

De som blir berørt av kuttene vil bli tilbudt sluttpakker, som vil inneholde et visst antall månedslønner og en del andre ting.

- Noen kan stusse over at det er så stor forskjell på teknisk avdeling og programavdelingen. Det skyldes at vi nesten ikke produserer programmer selv, men kjøper inn fra frittstående produksjonsselskaper. I motsetning til NRK, har vi veldig få ansatte i vår egen programavdeling, sier Indrøy.


Turnus

Det har på forhånd vært mye diskusjon om turnusendringer i TV 2, men dette har ikke vært en del av kostnadsgruppas arbeid.

- Turnus har vært et prosjekt ved siden av, men dette henger sammen fordi at noen av de foreslåtte kostnadskuttene vil gi seg utslag i endret turnus for en del ansatte.

TV 2 skulle spare 150 millioner, men dette er i løpet av prosessen endret til 140 millioner, grunnet usikkerheten med fotballforhandlingene.

- Fotballavdelingen er derfor foreløpig unntatt av kuttforslagene, men vi skal absolutt se på den i løpet av høsten.

UT MOT EIERNE: Programleder Arill Riise frykter nedskjæringenes konsekvenser for nyhetsavdelingen.