Angriper Hamsunfilm

HAMARØY (Dagbladet): Er NRKs dramaserie om Knut Hamsuns liv rent sluggerarbeid? Eller er det kun provinisell norsk moralisme som gjør at vi ikke tillater en viss frihet rundt dikterens liv?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette er et av temaene på litteraturseminaret her på Hamarøy, der førsteamanuensis i allmenn litteraturvitenskap på Universitet i Tromsø, Even Arntzen, tar for seg «Gåten Knut Hamsun» _ Bentein Baardsons dramatisering av Hamsuns liv. En serie han omtaler som et «rent sluggerarbeid som verken er til nytte eller behag». Hans hovedinnvendinger går på det han betegner som en lapskaus mellom Hamsuns fiktive skikkelser, Hamsuns eget liv, og i tillegg påfunn fra regissøren som er tatt helt ut av lufta.

Arntzen trekker fram to episoder han anser som spesielt grove, som når Baardson lar Hamsun (Lars Øyno), hans første kone Bergljot og Strindberg møtes i Kristiania, et møte som aldri fant sted, og der Bergljot løper ut med Hamsun etter seg og Strindberg begynner å slåss med en kvinne. Like grov er ifølge Arntzen episoden der Hamsun i gul dress vandrer rundt i Lillesand med en dverg på slep som han kaller Minutten.

Dagbladet spurte Arntzen om en ikke måtte tillate en viss dikterisk frihet når det gjaldt en dramaserie om en dikters liv.

Forfeilet

- Jeg har ingenting imot at en dramaserie om Hamsun bruker hans fiksjon, men dramaturgisk ville det vært mye bedre å gjøre seerne oppmerksomme på dette, f.eks. via en fortellerstemme, svarer Arntzen og fortsetter. - I denne serien får verken Knut Hamsun, hans fiksjon eller seerne det de fortjener. Hamsun blir gjort til en blanding av «Sult»-helten Nagel og senere en Tolstoj-aktig patriark. Nagel reduseres som fiksjonskikkelse fordi han kun blir en side av Hamsuns liv, og seerne sitter igjen med et helt forfeilet bilde både av Hamsun og fiksjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer