Michael Jackson

Angriper Jackson-nettverk: - Tragisk

Sheryl Crow turnerte med Michael Jackson. Nå snakker hun ut om overgrepsanklagene.

KONTROVERS: Wade Robson og James Safechuck har tidligere vitnet for Michael Jacksons uskyld. I den kontroversielle dokuserien «Leaving Neverland» maler de et helt annet bilde av poplegenden. Video: NRK Vis mer

I mars skapte dokumentaren «Leaving Neverland» furore. Her åpnet Wade Robson og James Safechuck opp om de angivelige overgrepene de skal ha blitt utsatt for som barn, av popstjerna Michael Jackson.

Dokumentaren ble særdeles omstridt, blant annet fordi Robson og Safechuck tidligere hadde vitnet for Jacksons uskyld, og fordi ingen fra Jackson-leiren kom til orde i dokumentaren for å kommentere påstandene fra de to mennene.

Nå tar artist Sheryl Crow (57) bladet fra munnen.

Turnerte med Jackson

Crow var korist under Michael Jacksons «Bad»-turné, fra 1987 til 1989, noen år før hun selv slo gjennom som artist. Ifølge «Leaving Neverland» fant seksuelle overgrep sted i forbindelse med turneen.

James Safechuck var bare ti år da han møtte Jackson, og ble invitert med på «Bad»-rundreise av sitt store idol.

MOONWALK: James Safechuck utkledd som sitt store idol, Michael Jackson. Foto: Stephanie Safechuck / Amos productions
MOONWALK: James Safechuck utkledd som sitt store idol, Michael Jackson. Foto: Stephanie Safechuck / Amos productions Vis mer

Crow sier til The Guardian at hun stusset over Safechucks deltakelse på turneen.

- Han var en god gutt, og han var med oss hele tiden - hvilket var størstedelen av en 18 måneder lang turné. Jeg lurte alltid på: Hva i all verden gjør foreldrene hans?

I «Leaving Neverland» framgår det at Jackson og Safechuck delte hotellrom under «Bad»-turneen, mens guttens foreldre sov et annet sted i samme etasje.

- Det at han ville være vennen vår, gjorde at vi var helt: herregud, hvor heldige er vi? Han flyr deg rundt på første klasse, han har en limousin som venter på flyplassen, fantastisk! Det er livet til de rike og berømte, sier Safechucks mor Stephanie i dokumentaren, skriver The Guardian.

Trist og sint

Sheryl Crow tar seg en lengre tenkepause da avisa spør om hun hadde noen mistanker om hva som foregikk mellom Jackson og Safechuck.

57-åringen beskriver Jacksons aura som «nærmest urørlig og alien-aktig», før hun angriper menneskene i apparatet rundt artisten, som hun mener fasiliterte de påståtte overgrepene:

SNAKKER UT: Sheryl Crow, som turnerte med Jackson på slutten av åttitallet. Foto: NTB scanpix
SNAKKER UT: Sheryl Crow, som turnerte med Jackson på slutten av åttitallet. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg er trist, og jeg er sint på en hel del folk. Jeg opplever at det var et enormt nettverk av mennesker som tillot at alt det der fortsatte. Det er bare tragisk, sier Crow til The Guardian.

Hun slo gjennom som soloartist få år etter turneen, med debutalbumet «Tuesday Night Music Club». Hennes ellevte og siste album, «Threads», slippes i slutten av måneden.

Familien avviser anklagene

I forkant av at HBO hadde premiere på dokumentaren, ble strømmegiganten saksøkt av boet til Michael Jackson. Jacksons familie har omtalt filmen som «et tabloid karakterdrap» og «en offentlig lynsjing».

Regissør Dan Reed svarer på kritikken på følgende vis:

- Hvordan kan man kalle en fire timer lang dokumentar «tabloid»? Det er hinsides min forståelse. Dette er omtrent det man kunne forvente. Uttalelsene inneholder ingen legitim kritikk av filmen. De har åpenbart ikke sett den, sa han i januar til USA Today.

Han utdypet motkritikken ytterligere overfor Hollywood Reporter, etter premieren på årets Sundance-festival:

- De har en verdifull merkevare å beskytte. Hver gang en Michael Jackson-sang blir spilt, sier kassaapparatet deres «ka-ching». Det overrasker meg ikke det minste at de nå er ute og beskytter merkevaren sin.

I 2004 måtte Jackson møte i retten etter anklager om seksuelle overgrep mot barn. Han ble frikjent, men ryktene omspent popgiganten helt til hans død i 2009.

Dagbladets anmelder Tom Stalsberg ga «Leaving Neverland» terningkast fire. Han mente at de fleste vil få visse problemer med å høre popgeniets musikk på samme måte som tidligere, etter å ha blitt konfrontert med påstandene i dokumentaren.