Angriper miljøbevegelsen og hyller oljeindustrien

Kraftkommunisten Aslak Sira Myhre.

FORTSATT KOMMUNIST: Aslak Sira Myhre skriver? i sin nye bok at han fortsatt kaller seg kommunist, fordi marxismen gjør det mulig «å se de strukturene som gjør livene til mennesker i verden så forskjellige.» Her på kontoret i Litteraturhuset. Foto: Lars Eivind Bones
FORTSATT KOMMUNIST: Aslak Sira Myhre skriver? i sin nye bok at han fortsatt kaller seg kommunist, fordi marxismen gjør det mulig «å se de strukturene som gjør livene til mennesker i verden så forskjellige.» Her på kontoret i Litteraturhuset. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Den tidligere RV-lederen Aslak Sira Myhre har en lang rekke høner å plukke med venstresida og miljøbevegelsen i sin nye bok. Ikke fordi han ikke selv tilhører dem lenger, men fordi han synes de er sjølgode, moralistiske og ikke vil nok.

Myhre vil ikke leve i en verden «hvor jeg skal være herskap mens andre skal være tjenere.» Det må et globalt systemskifte til. Han kaller seg fremdeles kommunist.

Boka består av fem essayer. I det første, der han forteller om oppveksten i Stavanger, lovpriser han oljeindustrien på en måte som må gjøre både Stoltenberg og Statoil varme om hjertene. Og det er riktig av ham å hylle alle de arbeiderne som har pumpet velstand opp av oljebrønnene.

Faktisk og abstrakt olje Problemet oppstår når Myhre begynner å skille den «faktiske» og den «abstrakte» oljen. Ifølge ham er den faktiske oljen den som har gjort Norge rikt, mens den abstrakte er den miljøvernerne snakker om, og det på en måte som får den til å minne om «heroin». Han beskriver et Norge som skammer seg så mye over den «skitne» oljerikdommen at «konklusjonen blei det norske oljefondet» for å holde pengene på avstand fra statsbudsjettet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer