KUTT NETT: Guttorm Petterson er styreleder i Norske filmbyråers forening og vil at kulturministeren skal strupe NRKs filmtilbud på nett. Foto: Pål Nordseth
KUTT NETT: Guttorm Petterson er styreleder i Norske filmbyråers forening og vil at kulturministeren skal strupe NRKs filmtilbud på nett. Foto: Pål NordsethVis mer

Angriper NRKs filmtilbud på nett

Norske filmdistributører vil at NRK skal slutte å legge ut filmer for gratis streaming. - Skjer ikke, svarer NRK.

(Dagbladet): For tida er «Uro», «Mad Money» og «In the Valley of Elah» blant filmene alle nordmenn kan se gratis når de vil, fordi de er vist på NRK og dermed også lagt ut på statskanalens nettsider for gratis streaming.

Det vil norske filmdistributører ha en slutt på. I et innspill til kulturdepartementets stortingsmelding om film foreslår Norske filmbyråers forening at kulturministeren stanser NRKs gratis-tilbud av filmer på nett.

Konkurransevridende - Praksisen er konkurransevridende, siden NRK er lisensfinansiert og ikke har samme kravet til inntjening som kommersielle aktører. Det er ikke lett for filmbyråene å selge en film på DVD eller til kommersielle streamingtjenester som Netflix, når filmen er gratis tilgjengelig for alle hos NRK, sier foreningas styreleder Guttorm Petterson.

Han understreker at NRK må gjøre som de vil med sine egne produksjoner, men mener det er feil at NRK kan tilby såvel Hollywood-film som filmer fra andre norske produsenter over lengre perioder i sin nettspiller.

Sjef for innkjøpsredaksjonen i NRK, Fredrik Luihn, sier imidlertid at statskanalen ikke har noen planer om å komme byråenes ønske i møte.

Valuta for pengene Luihn viser til at antallet seere som benker seg foran den gode, gamle lineær-TV'n når en film sendes, er langt mindre enn det var for bare noen år siden.

- Skal vi betale det samme som vi alltid har gjort for rettighetene til en film, må vi tilby den på den måten seerne ønsker  - det vil si at de kan se den når og hvor de selv ønsker det. Hvis ikke, hadde ikke lisensbetalerne fått valuta for pengene, argumenterer han.

Kulturminister Thorhold Widvey sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å konkludere saken nå.

- Dette er en av de tingene vi får anledning til å drøfte både i filmmeldinga og i stortingsmeldinga om NRK, sier hun.

Støtteordninger Stortingsmeldinga om filmpolitikken er den første skikkelige gjennomgangen av feltet siden 2007 og skal blant annet se på hvordan dagens støtteordninger virker eller ikke virker. I går møttes bransjefolk til seminar for å begynne diskusjonen om hva som bør med i meldinga.

Tilsvarende seminar er planlagt på de kommende filmfestivalene i Haugesund og Tromsø, før meldinga skal legges fram for Stortinget neste vår og legge grunnlaget for framtidas filmpolitikk.