Angriper «South Park» etter voldtekts-spøk

Indiana Jones voldtatt av Spielberg og Lucas.

(Dagbladet.no): De som har sett noen episoder av den amerikanske animasjonsserien «South Park», vet at serieskaperne Matt Stone og Trey Parker ikke er redde for å spøke med temaer andre serier ikke ville tatt i med ildtang.

I serien gjøres det narr av både enkeltpersoner, religioner og folkegrupper over en lav sko, og etter 12 sesonger ser det ikke ut som om serieskaperne har tenkt å moderere seg.

I en av de siste episodene, kalt «The China Probrem», får vi se en scene der Harrison Ford, i rollen som Indiana Jones, blir voldtatt av Steven Spielberg og George Lucas.

- Har opptrådt støtende

Scenen - som er fritt tolket etter en rekke voldtektsscener fra filmhistorien - dukker opp i et mareritt hos rollefiguren Kyle, som en reaksjon på at «Indy»-fans bruker ordet «voldtekt» om retningen Spielberg og Lucas har tatt med «Indiana Jones»-serien.

Nå har flere reagert på episoden, som ble sendt på den jødiske forsoningsdagen Jom kippúr. Episoden hviler også tungt på anti-kinesiske fordommer, og anklages dermed for alt fra rasisme til jødehat - dette til tross for at Matt Stone selv er av jødisk opphav.

- Episoden er ikke nødvendigvis anti-jødisk. Om noe, handler den mer om kinesisk-amerikanske forhold. Men «South Park» har opptrådt støtende og har hatt veldig anti-jødiske episoder tidligere. Vi forstår at showet prøver seg på satire, men det kan misforstås av de som hater, sier Myrna Shinbaum i Anti-Defamation League til New York Daily News.

- Vet hva de kan vente seg

Angriper «South Park» etter voldtekts-spøk

Ifølge bloggen Deadline Hollywood Daily hadde sjefer i «Indy»-filmselskapet Paramount Pictures booket møter med sjefene i morselskapet Viacom, som produserer Comedy Central-serien. Nå har de imidlertid ombestemt seg:

- Vi vil ikke involvere oss, vi vil bare at dette skal forsvinne, sier en kilde til bloggen.

Stone og Parker har ikke villet kommentere påstandene. Comedy Central har på sin side ikke uttrykt noe anger over episoden:

- Vi kommenterer ikke enkeltepisoder av «South Park», eller om de tråkker over streken. Men «South Park» har en historie, og folk vet hva de kan vente seg når de ser serien, sier Comedy Central-sjef Steve Alabani.

Foto: FAKSIMILE
Foto: FAKSIMILE Vis mer