Angst, angiveri og sjalusi på russisk.

Og Stalin dukker opp, i all sin paranoide velde.

DEBUTANT: Et stort historisk materiale ligger bak Daphne Kalotays «Russisk vinter». Men handlingen har preg av en kjent oppskrift. ?Foto: Scibsted
DEBUTANT: Et stort historisk materiale ligger bak Daphne Kalotays «Russisk vinter». Men handlingen har preg av en kjent oppskrift. ?Foto: Scibsted Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Forsvunne smykker fra tsartiden, en professors mystiske opphav og en giktbrudden russisk ballerina med en fortid som tynger henne. Det er mye godt historisk stoff i amerikanske Daphne Kalotays debutroman:

Nina Revskaya, tidligere prima ballerina på Bolsjoi i Moskva, sitter giktbrudden i en rullestol i Boston. Hun har bestemt seg for å auksjonere bort den verdifulle smykkesamlingen sin, blant annet et sjeldent og verdifullt smykkesett i rav. En professor i russisk, Grigori Solodin, donerer anonymt halsbåndet som hører til settet. Han har forgjeves forsøkt å komme i kontakt med den gamle ballerinaen. Hun avviser ham blankt. Men hvorfor?  

Revolusjonær klarhet Store deler av «Russisk vinter» er lagt til Stalins Sovjet. Den gamle ballerinaen mimrer seg tilbake til barndommen i trettiårenes Moskva; matkøene, kulden, den evige angsten for å bli angitt, naboer som bare forsvant. Den beste delen av denne boka er fra tiden etter krigen. Fra kunstmiljøet, der forfattere og komponister aldri visste om eller når de ble erklært persona non grata. Kunsten som ble kneblet av krav om «revolusjonær klarhet.»   

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer