Angst og leven

«Livredd» er Tommy Steines mest personlige og best forberedte show til nå.

<strong>TOMMY TØR:</strong> Tommy Steine tar opp sine egne og andres fobier i «Livredd». Maria Mohn gir musikalsk støtte. Foto: Geir Hamnes, Best Company
TOMMY TØR: Tommy Steine tar opp sine egne og andres fobier i «Livredd». Maria Mohn gir musikalsk støtte. Foto: Geir Hamnes, Best Company Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SHOW: I et VG-intervju for ei uke siden fortalte Tommy Steine om sin angst og sine depresjoner. «Livredd» bygger på de samme erfaringene.

Maria Mohn (sist sett som «Idol»-deltaker) bidrar med musikalsk komp og koring, men det er Steine, alene, som bærer teksten.

Forberedt Utgangspunktet er altså dypt personlig. Men betraktningene går bredere enn Steines private opplevelser.

Han stiller godt forberedt. Han har gjort research. Han har reflektert.

Han har konsultert fremmedordboka og lest Karl Ove Knausgård.

I «Livredd» utforsker og utfordrer han egen frykt og egne fobier. Han latterliggjør seg selv og det han er redd for - pluss en del han har lest og hørt at andre er redd for.

Han gjør narr av lettvinte råd og beroligende banaliteter.

Den som har sett Steine på scenen tidligere vil kjenne igjen retorikken. Her er innslag av flåkjeftet mannen-i-gata-protest, og «tenke seg til»-humor rundt sånt som bivirkninger av lykkepiller eller alternativ medisins «behandlingsmetoder».

Men her er også store porsjoner alvor.

Tør mer Lenge er tonen godslig kåserende, allmenngjørende. Selv om temaet er livets frykt for livets (innbilte og reelle) farer, framstår mye av det han sier som ufarlig.

Men så viser det seg at Tommy Steine tør mer, og vil gå lenger.

Han konfronterer opplevelser det må koste ham å snakke om: En barndom uten trygghet. Et voksenliv med angst.

Slik ufarliggjør han også det farlige. Slik sier han farvel til sin egen frykt, angst og skam, mens han omsorgsfullt oppmuntrer sitt publikum til å gjøre det samme.

Som han sier, mot slutten av showet, «skam er lik frykt for ikke å bli akseptert».

«Livredd» er et show han fortjener respekt for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer