Animasjons-suksessen

LOS ANGELES (Dagbladet): Familiefilmer som «Istid», «Shrek» og «Monsterbedriften» gir klingende mynt i kassa for Hollywood-studioene. Nå satser Hollywood mer enn noen gang på animerte filmer.

- Publikum er igjen fascinert av animasjonsfilmer. Teknologien har aldri vært bedre enn den er nå, og den blir stadig mer sofistikert, sier animatørregissøren Chris Wedge til Dagbladet. Oscar-vinneren står bak den siste animasjonssuksessen på kino i Norge og i resten av verden; «Istid». Sammen med 170 medarbeidere i selskapet Blue Sky Studios har han i over tre år jobbet med «Ice Age», som er filmens originaltittel.

Mer enn teknologi

- Uansett teknologivinningene; historiene må være gode, morsomme - og varme. Er de ikke det, vil filmene aldri bli suksesser. Slik vil det nok også være når ungene til dem som er dagens barn, vokser opp, tror Wedge, som ikke utelukker en oppfølger etter suksessen med «Istid».

Den dovne sjarmklumpen Sid, den buldrende mammuten Manfred og den litt skumle sabeltanntigeren Diego - med stemmene til henholdsvis Dagfinn Lyngbø, Otto Jespersen og Sven Nordin - har i flere uker toppet kinolista i Norge. Etter denne helga har over 300000 nordmenn sett filmen, som nå har spilt inn rundt 250 millioner dollar på verdensbasis.

Milliardbutikk

- Det har vært mye bra animasjonsfilm en stund nå, så jeg var redd for at folk ville bli skuffet, medgir Wedge, som først og fremst har publikumssuksesser og prisvinnere som «Shrek» og «Monsterbedriften» i tankene.

Økonomisk har de også vært i særklasse: Over 455 millioner dollar har «Shrek» spilt inn, mens «Monsterbedriften» har gitt Disney, som den sist tida har slitt i motvind, hele 475 millioner dollar.

DreamWorks, som sto bak den formidable «Shrek»-suksessen, finpusser nå på sin nye animasjonsfilm, som kommer ut i USA 24. mai: «Spirit», som er en søtladen, patriotisk historie om mustangen Spirit som løper rundt i det alltid like fabelaktige Amerika. Filmen vil fungere i USA, men vil trolig få det tøffere i Europa. Samme selskap har dessuten sikret seg stemmene til Will Smith, James Gandolfini, Angelina Jolie, Jack Black, Renée Zellweger og Martin Scorsese til animasjonsfilmen «Sharkslayer».

VARM HUMOR: Kjente figurer fra «Istid»...
<B>...og </B> «Monsterbedriften». Filmene er blitt god butikk. De håver nå inn mange flere millioner dollar enn de fleste filmene med kjente Hollywood-skuespillere.
MILLIARDSUKSESS: Scene fra filmen «Shrek». En av de animerte filmene som er blitt kassasuksess.