ANIME!

Pokémon-bølgen er på vei inn over Norge. Spillene og tv-serien har allerede inntatt Norge, men det er bare begynnelsen. 14 april har «Pokémon-filmen» premiere.

«Pokémon-filmen» føyer seg inn i en lang tradisjon av japansk tegnefilm, eller anime som det også kalles. Pokémon-fenomenet begynte som et Nintendo spill, utviklet seg til en tv-serie og er nå blitt en kinofilm. Anime er et stort i Japan, men her til lands er japansk tegnefilm relativt ukjent for de fleste.

Japansk tegnefilm

Anime har tidligere vært en filmfenomen for de spesielt interesserte, men japansk animasjonsfilm begynner også å få et større publikum i vesten. Eventyrfilmen «Prinsesse Mononoke», eller «Mononoke Hime» ble satt opp på amerikanske kinoer i fjor og ble en stor kinosuksess. Mononoke er forøvrig laget av anime mesteren Hayao Miyazaki, som ofte omtales som animasjonskunstens Kurosawa.

Anime for alle

I følge anime-entusiast og filmskribent Geir Friestad, er det først og fremst fortellerstilen og selve designet av figurene og miljøet som skiller anime fra Disneys storslåtte produksjoner.

- "Disney har tradisjonelt en snever målgruppe rettet spesielt mot barn. Videre følger Disneys en ganske klar formel. Filmene deres skiller tydelig mellom helt og skurk, har ofte morsomme biroller - gjerne i form av små, søte dyr - en håndfull sangnumre og en lykkelig slutt som standard ingredienser," sier Friestad.

Anime kan ikke plasseres inn i en klart definert formel.

- Geir Friestad forteller videre at det lages anime innenfor alle mulige genre rettet mot alt fra barn, slitne forretningsfolk til husmødre. Videre lages det anime for tv, video og kino. Pokémon er i tillegg til å være film, også en anime tv-serie. De mest kjente anime-filmene her i Norge er «Akira» (1988) og «Ghost in the Shell» (1995). Begge filmene er science fiction filmer, satt til en apokalyptisk fremtid.

Disney versus Japan

- Disney har fortsatt overtaket på den tekniske gjennomførelsen. Disney-animasjon beveger seg som regel mykere enn japansk animasjon.

I følge Friestad er det likevel et viktig poeng at myk animasjon ikke nødvendigvis er det samme som bra animasjon!

Anime er sjelden kost på norske kinoer, men fredag 14 april står Pokémon monstrene klar til å både sjarmere og sjokkere norske kinogjengere.

MANI: Pokémon feberen brer seg over Norge.
STORSLÅTT: Mononoko Hime er anime på sitt beste, mener Friestad.