Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anklager boliggigant for å ha skjulte motiver angående Bjarne Melgaards dødshus

Frykter byggetillatelsen skal føre til flere byggeprosjekter. Boliggiganten avviser at det finnes slike planer.

OMSTRIDT: Bjarne Melgaards «A House to Die in» er søkt å bli oppført på «Kikkuttomta», rett ved Munchs Ekely. Naboene har klaget til Byantikvaren, og anklager grunneieren for å ha skjulte motiver. De frykter at en byggetillatelse vil føre til flere byggeprosjekter, noe boliggiganten avviser. Foto: Snøhetta
OMSTRIDT: Bjarne Melgaards «A House to Die in» er søkt å bli oppført på «Kikkuttomta», rett ved Munchs Ekely. Naboene har klaget til Byantikvaren, og anklager grunneieren for å ha skjulte motiver. De frykter at en byggetillatelse vil føre til flere byggeprosjekter, noe boliggiganten avviser. Foto: Snøhetta Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Selvaag gir seg ikke før de må. Nå prøver de seg nok en gang med en ny byggeidé, sier fotograf Per Maning til Dagbladet.

Han er en av kunstnerne som bor ved kunstnerkolonien på Ekely, som den siste tida har protestert mot Bjarne Melgaard byggeprosjekt «A House to Die in».

Bjarne Melgaards omstridte dødshus er søkt om å bli oppført på «Kikkuttomta» på Ulleren i Oslo. Byggeplanene har vakt mye oppmerksomhet fordi tomta ligger like ved kunstnerkolonien Ekely, som var Munchs kunstnerhjem og stedet der hans gamle atelier fortsatt står. Deler av tomta ble i 1997 fredet av Riksantikvaren, for å sikre Munchs minne for ettertida.

Selvaag bygg er grunneieren til tomta der Melgaards dødshus er planlagt bygget. De har flere ganger søkt om å bygge boligblokker i det aktuelle området fra 1990 og fram til i dag.

Nå spekulerer naboene i at Melgaards «A House to Die in»-prosjekt er gjort for at grunneieren skal få tilgang til å bygge mer på tomta.

Byantikvaren hadde i utgangspunktet sagt nei til å heve fredningen av området, men i september kom kontrabeskjeden etter at de opprinnelige byggeplanene var blitt redusert. Byggeplanene ligger nå til behandling hos Riksantikvaren. Samtidig raser naboene som aldri før. Dokumenter Dagbladet har fått tilgang til, viser at minst 20 personer har klaget inn Byantikvarens nye vedtak.

EKELY: Melgaards «A House to Die in» har fått dispensasjon fra fredningsvedtaket av Byantikvaren. Naboer mener at Melgaard viser liten respekt for Munch. Foto: Aftenposten/ NTB Scanpix
EKELY: Melgaards «A House to Die in» har fått dispensasjon fra fredningsvedtaket av Byantikvaren. Naboer mener at Melgaard viser liten respekt for Munch. Foto: Aftenposten/ NTB Scanpix Vis mer

- Hva som er det store perspektivet på prosjektet eller konsekvensene av det, er det ingen som aner, sier Per Maning.

Han får støtte av Randi Kalland, som er leder ved Dokka barnehage, som ligger rett ved Ekely og Kikkutkollen.

- Selvaag har i årevis prøvd å bygge ut dette området. Jeg spekulerer i om dette er et forsøk på å omregulere hele området til bolig. At det ligger baktanker bak dette, sier Kalland.

Olav H. Selvaag hos Selvaag bygg har bekreftet overfor Dagbladet at Selvaag foreløpig er de eneste som finansierer prosjektet.

- Vår ambisjon er å få realisert et spennende kunstverk på denne tomten. Vi har ingen planer utover dette, sier Selvaag.

Han stiller seg uforstående til naboenes påstander.

Han forteller at det var Melgaard som tok kontakt med Selvaag, og Selvaag som mente at de hadde en tomt som passet til prosjektet. Han opplyser at Selvaag bygg ikke får noen økonomisk gevinst ut av å bygge på tomta.

På spørsmål om Selvaag kan garanterte at de ikke noensinne kommer til å forsøke å omregulere eller bygge noe mer på denne tomta, svarer han:

- Vi kan garantere at vi ikke har ambisjoner annet enn det planlagte kunstprosjektet, sier Selvaag.

Per Maning og Randi Kalland er kjent med Selvaags svar. Til tross for at boliggiganten lover at det ikke finnes planer utover kunstprosjektet, tviler naboene fremdeles på Selvaags motiver.

- Jeg stoler ikke på en eneste garanti de måtte gi, sier Per Maning.

- Tror de har jobbet sammen i det skjulte

Randi Kalland har tidligere uttrykt bekymring for barnas sikkerhet, dersom bygningen blir oppført. Nå klager hun på vegne av barnehagen på dårlig informasjon.

- Vi fikk plutselig vite via media at Byantikvaren var positiv til de endrede byggeplanene, og at Snøhetta ville gjøre disse endringene. Vi mistenker at Byantikvaren har jobbet sammen med Selvaag i det skjulte, sier hun.

DØDSHUSET: «A House to Die in» er designet av Snøhetta. Selve huset skal være i brent eik, og skal ifølge kunstneren selv være en slags endestasjon. Foto: Snøhetta
DØDSHUSET: «A House to Die in» er designet av Snøhetta. Selve huset skal være i brent eik, og skal ifølge kunstneren selv være en slags endestasjon. Foto: Snøhetta Vis mer

Disse påstandene forteller Byantikvar Janne Wilberg at hun overhodet ikke kjenner seg igjen i.

- Vi driver en helt transparent virksomhet, og har ingen hemmeligheter. Hos oss skal posten journalføres, og det kan ta en dag eller to, fordi vi ikke driver et digitalt arkiv. Men alle kan få innsyn, sier Wilberg til Dagbladet.

- Dette er bare tull. Dette stiller vi oss uforstående til, sier Olav H. Selvaag til Dagbladet.

- Vil verne Munchs verden

Fotograf Per Maning har også klaget på Byantikvarens nye vedtak.

- Det handler egentlig ikke om Melgaard, men om å verne det lille som er igjen av Munchs verden, sier Maning.

Han mener Melgaard, Snøhetta og Selvaag viser liten respekt for Munch sitt kunstnerskap og liv.

- Bygget vil bli stående som et et slags monument som vil sette Edvard Munchs atelier i skyggen. Bjarne Melgaard snakker nedsettende om alle kunstnerne som bor og arbeider på Ekely, og har ingen respekt for naboer og deres barn, sier Maning.

Bjarne Melgaard sier han stiller seg revnende likegyldig til hva Per Maning mener om ham og byggeprosjektet hans. Han reagerer på at Munch brukes som argument mot byggeprosjektet på tomta. Ifølge Melgaard har Munch bare tilknytning til nabotomta, området der Munchs atelier og kunstnerkolonien ligger.

EKELY: Fra Kikkuttomta på Ekely i midten av oktober. Flere har sterke meninger om grunneier Selvaag bygg, og noen har valgt å male steiner i området for å vise sin misnøye.  Foto: Aftenposten/NTB Scanpix
EKELY: Fra Kikkuttomta på Ekely i midten av oktober. Flere har sterke meninger om grunneier Selvaag bygg, og noen har valgt å male steiner i området for å vise sin misnøye.  Foto: Aftenposten/NTB Scanpix Vis mer

- Dette huset har ingenting med Munch å gjøre. Jeg har gjort en utstilling på Munchmuseet. Det hadde jeg ikke gjort hvis jeg ikke respekterer Munch. Han er en kunstner som har vært viktig for meg, og som jeg har respekt for, sier Melgaard på telefon fra USA til Dagbladet.

Melgaard mener naboenes mistanker til Selvaag er latterlige.

- Hvorfor skulle jeg og Selvaag jobbet med dette i mange år, da? Du kan ikke bygge en gigantisk bolig og så plutselig forandre det til boligblokk. Hadde det vært så enkelt, hadde det blitt gjort for lenge siden, sier han.

Han viser til at det er søkt om å få bygge én bygning, og at tillatelsen bare vil gjelde for den. Om boligen kommer til å bli ført opp på tomta, er heller ikke han sikker på.

- Før man lager så mye bråk om dette, ville jeg ventet og sett om huset fikk byggetillatelse. De behøver ikke bekymre seg. Denne prosessen tar lang tid, og skal gjennom mange instanser. Det er en stor mulighet for at det ikke blir bygget. I Oslo er det mange som ender opp med å ikke få byggetillatelse, sier Melgaard.

REGULERINGSPLAN: Reguleringsplanen over området viser hvordan fredningsgrensa går rett gjennom tomta. I de nye planene er det bare det underjordiske atelieret som ligger innenfor den opprinnelige fredningsgrensa. Foto: Selvaag
REGULERINGSPLAN: Reguleringsplanen over området viser hvordan fredningsgrensa går rett gjennom tomta. I de nye planene er det bare det underjordiske atelieret som ligger innenfor den opprinnelige fredningsgrensa. Foto: Selvaag Vis mer

- En slags endestasjon

«A House to Die in» er et samarbeid mellom kunstneren, arkitektkontoret Snøhetta og grunneier Selvaag. Plantegningene for prosjektet viser at det er en enebolig Melgaard kan bo i, samt et underjordisk atelier.

«A House to Die in» skal ifølge kunstneren være en slags endestasjon.

- Alle snakker om et hus å leve i, så hvorfor ikke lage et hus å dø i, sier Melgaard.

Men huset skal ifølge Melgaard også brukes til å bo i, og til et atelier.

Det var i de opprinnelige byggeplanene meningen at hovedbygningen skulle ligge inne på det fredede området, men i de nye planene er den flyttet utenfor fredningsgrensa. Striden ligger rundt det underjordiske atelieret og vannspeilet, som ifølge planen skal ha et boareal på 1325 kvadratmeter. Det innebærer at grunnen i det fredede området må graves ut.

- Jeg har fått dispensasjon fra Byantikvaren, som mener at tomten hvor det skal bygges ikke regnes som fredet område. Da er man kommet et godt stykke på vei, sier Melgaard, som hadde forventet at behandling av saken ville ta tid.

NYE PLANER: I de nye planene som Byantikvaren mener kan gjennomføres er utsiktstårnet som skulle stått på en høyde litt bortenfor hovedstrukturen fjernet. Store deler av konstruksjonen vil komme til å ligge under bakken. Foto: Snøhetta
NYE PLANER: I de nye planene som Byantikvaren mener kan gjennomføres er utsiktstårnet som skulle stått på en høyde litt bortenfor hovedstrukturen fjernet. Store deler av konstruksjonen vil komme til å ligge under bakken. Foto: Snøhetta Vis mer

- Ikke snakk om å bygge blokker

Byantikvar Janne Wilberg opplyser om at det fremdeles er fredning på en stor del av området i tillegg til at grøntområdet er regulert slik at det skal mye til for å få bygget noe mer der.

- Vi vil overhodet ikke gå for mer enn dette. Dette er det maksimale. Det er ikke snakk om å fortette eller bygge blokker i dette området, sier Wilberg.

Byggestart for prosjektet «A House to Die in» vil ifølge Olav H. Selvaag bli så fort dispensasjon er fullstendig avklart og fullstendig finansiering er på plass.

Når det gjelder dispensasjonen som er gitt for å bygge det underjordiske atelieret, forklarer Byantikvaren at det allerede var gitt tillatelse til å reise et hus på den kollen.

- Og det er ikke uvanlig at et hus har en kjeller. Vi anbefalte at volumet over bakken skulle ligge utenom fredet område, og det har de gjort, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!