Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjartan Lauritzen

Anklager NRK for sensur

NRK P1 Hordaland beklager at de spilte Kjartan Lauritzens «Fredag» etter kritisk leserbrev. - Idiotisk, sier rapperen.

UT MOT NRK: Per Áki Sigurdsson Kvikne, bedre kjent under artistnavnet Kjartan Lauritzen, kaller NRKs unnskyldning «idiotisk». Her under fjorårets Spellemann. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UT MOT NRK: Per Áki Sigurdsson Kvikne, bedre kjent under artistnavnet Kjartan Lauritzen, kaller NRKs unnskyldning «idiotisk». Her under fjorårets Spellemann. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er helt idiotisk, sier Per Áki Sigurdsson Kvikne, bedre kjent under artistnavnet Kjartan Lauritzen, til Dagbladet.

12. juli startet som alle andre dager, og på NRK P1 Hordaland kunne lytterne som vanlig våkne til den daglige morgensendingen, med musikk fra et bredt repertoar av kjente og ukjente artister.

Så ble Kjartan Lauritzens 2016-hitlåt «Fredag» spilt. Det fikk Gunnar Johnstad til å reagere.

I et innlegg i Bergens Tidende tordner han mot radiokanalen:

«Hvordan kan en sang med en så vulgær tekst med banning, fyll og sex som hovedingredienser bli spilt?» spør han.

Det er tekstlinjer som «Ååå herregud, eg kjenne det i skrittet» og «Jenter rister på rumpene / Gutta titte på stumpene» Johnstad mener ikke hører hjemme i rikskringkasterens lokale morgensending. I leserinnlegget spør han hvem som er ansvarlig for at låten ble spilt.

Videre vil han vite hvorvidt låtvalget ble diskutert, og i hvilken grad det foretas etiske vurderinger av tekster i sanger som spilles i NRK Hordalands morgensendinger.

- Dette skal vi lære av

Distriktsredaktør Dyveke Buanes i NRK Hordaland svarte på kritikken i samme sak.

«Vi ser nå at vi burde sjekket teksten først, for dette ble feil musikkvalg i vår morgensending. Derfor vil jeg beklage til alle som er blitt støtt denne fredagen, og den vil nok ikke bli valgt hos oss igjen.

Dette skal vi lære av», skriver hun videre.

- Skremmende

Artisten selv reagerer mer på NRKs unnskyldning enn på den opprinnelige kritikken.

- Først og fremst: Jeg har ingenting imot Gunnar Johnstad. Han skal selvfølgelig få mene akkurat hva han vil. Men at statskanalen lar seg diktere av en enkeltpersons meninger, er ganske skremmende, sier han.

Han reagerer også på at Buanes skriver at låten trolig ikke vil bli spilt igjen.

- At NRK bestemmer seg for å beklage at de spilte låten, og så si at de aldri vil spille den igjen, det er en form for sensur, sier han.

Johnstad reagerer spesielt med tanke på radiokanalens brede målgruppe, «som inkluderer barn og unge».

At ikke all musikk passer for de yngste barna, har Kvikne forståelse for.

- Men da må NRK P1 Hordaland i så fall gå inn i spillelistene sine og fjerne uendelig mange andre sanger også. «Fredag» er vel en av mine snillere sanger. At noen blir krenka, er det selvfølgelig ikke noe jeg kan gjøre noe med.

HIT:
HIT: Vis mer

Kvikne reagerer på at NRK P1 Hordaland beklager etter en enkeltklage.

- Når det bare er én fyr, er det litt skremmende. De er Norges største radiokanal, og det er én person som har reagert. Det blir for dumt. Hvis sangen var så grov, hadde de vel fått flere klager? spør han.

Han påpeker også at sangen allerede har blitt spilt på radio i tre år.

- Så at dette kommer nå er egentlig bare morsomt. Men det er en skummel retning å gå i. Banning vil det alltid være i sanger, i stor eller liten grad. Denne sangen er ikke egentlig spesielt grov. Skal man begynne å sensurere all musikk med banning fordi enkeltmennesker synes det er for grovt, går vi i feil retning, synes nå jeg.

- Hvordan synes du NRK Hordaland burde håndtert kritikken?

- Jeg ville sagt at jeg forstår vi ikke kan spille musikk som passer alle hele tida, og hvis du mener at dette blir for grovt, får du skifte kanal neste gang.

- Må vurdere

Dyveke Buanes sier til Dagbladet at det ikke er første gang NRK Hordaland får henvendelser fra lyttere som er misfornøyde med NRK-kanalenes valg av musikk.

Hun forklarer at P1s musikkavdeling på Tyholt leverer spillelistene kanalen opererer med til vanlig. Det er også denne avdelingen som foretar vurderinger knyttet til tekst og låtvalg.

Denne fredagen bestemte imidlertid teamet seg for å se bort ifra lista, og spilte Kjartan Lauritzens musikk i stedet.

- Når jeg sier at vi skal lære av dette, så mener jeg at når vi går utenom de listene, må vi vurdere låtene vi velger. Da må vi også se på teksten, sier hun.

Buanes presiserer at det hun bare siktet til morgensendingen når hun skrev at «Fredag» trolig ikke vil bli spilt igjen.

- Det kan godt være at vi finner ut vi kan spille den en annen gang, men vi må alltid ta en bevisst vurdering om hva vi spiller, og når vi spiller det. Den ble vurderingen ble ikke tatt, og det er det vi beklager.

- En super vestlandsartist

«Fredag» egner seg bedre på ettermiddagen enn tidlig om morgenen, mener Buanes.

- Folk er kanskje i en litt annen modus tidlig på morgenen. Vi har en litt annen profil på ettermiddagen: da er folk mer mottakelig for nyere musikk enn de er før de har fått i seg morgenkaffen.

Hun avviser Kviknes sensur-anklager.

- Jeg liker Kjartan Lauritzen kjempegodt, så jeg synes det er leit at han opplever at NRK driver med sensur. Det gjør vi ikke, tvert imot spiller vi musikken hans på veldig mange plattformer, også i P1 - men helst på ettermiddagen. I Sogn og Fjordane, hvor han kommer fra, er han også på den faste listen. Han er en super vestlandsartist som mange er glad i.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media