Eurovision:

Anklager om billig kopi

Kypros' bidrag til Eurovision vekker raseri hos den gresk-ortodokse kirken og Lady Gaga-fans. Låta «El diablo» blir beskyldt for å være for lik Gagas låter.

LIKNER: Flere mener at kypriotiske El Diablo er mistenkelig lik en helt annen låt. Video: NRK / Dagbladet. Programleder: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Lars Barreto Dønvold Vis mer
Publisert

ROTTERDAM, NEDERLAND (Dagbladet): Den greske sangeren Elena Tsagrinou (26) stiller med den hete låta, «El Diablo» i årets Eurovision. Sangen handler om å forelske seg i djevelen og har skapt bølger i den gresk-ortodokse kirken, men djeveldyrkelse er ikke den eneste kritikken sangen har fått.

Til tross for å være seerfavoritt har mange Eurovision-fans tatt til Twitter for å rase over den slående likheten mellom «El Diablo» og Lady Gagas hitlåt, «Bad Romance».

- Dette er First Price-versjonen av Lady Gaga, skriver en norsk Eurovision-entusiast på Twitter.

KASTET MASKEN: Eurovision-blogger og -ekspert lot seg imponere over den norske artistens grep under semifinalen i Eurovision Song Contest. Andreas «TIX» Haukeland sikra seg finaleplass. Video: NRK. Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Flere dedikerte Eurovision fans har også tatt til Reddit og YouTube for å trekke paralleller mellom Gaga og Tsangrinou. Mashup-videoen «El Diablo x Bad Romance ft.. Elena Tsangrinou, Lady Gaga» har nå blitt sett over 188 283 ganger på YouTube.

Dagbladet har vært kontakt med den kypriotiske delegasjonen, men har ikke fått svar på vår intervjuforespørsel.

Splitter ekspertene

Eurovision bloggeren William Lee Adams mener sammenlikningen er en kompliment.

- Jimmy Thornfeldt jobbet med Lady Gaga på «Fame Monster», og han er låtskriver på «El diablo». Det høres, men jeg ser på det som en kompliment - Gaga er fantastisk, sier han til Dagbladet.

Det er den norske MGP-eksperten Morten Thomassen enig i.

- Hun er åpenbart en kopi og en ikke så dårlig en etter min mening, sier MGP-ekspert Morten Thomassen

Tidligere MGP-general Per Sundnes svarer derimot bare «Ja» på spørsmålet om han synes «El diablo» likner for mye på Lady Gagas låter.

Djevelen i detaljene

Med blondt hår, fjær og glitter er det ikke vanskelig å se en likhet mellom Gaga og Tsangrinou, men spekulasjonene om plagiat er også rettet til apparatet bak den kypriotiske låta.

Låtskriverne bak sangen er Jimmy «Joker» Thornfeldt og Oxa som begge har jobbet med blant annet Jennifer Lopez, og Laurell Baker og danske Thomas Stengaard med stjernekraft i Eurovision-verdenen. Med et slikt team er det kanskje ikke rart at den velproduserte sangen har en gjenkjennbar tone.

Tsangrinou kvalifiserte seg videre fra den første semifinalen tirsdag, sammen med blant annet Tix.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer