Anklager stjernepar for å spre jødehat

Jon Voight mener Javier Bardem og Penélope Cruz bør bøye hodet i skam.

ANKLAGES: Den kjente skuespilleren Jon Voight raser mot den spanske stjerneskuespilleren Penélope Cruz og hennes ektemann Javier Bardem fordi de har underskrevet et brev der den israelske hæren anklages for folkemord. Rabbi Marvin Hier, grunnlegger av Simon Wiesenthal Center i Los Angeles, mener at kommentarer som denne, undertegnet av en rekke spanske borgere, er uansvarlig. - Mitt eneste ønske og intensjon med å underskrive dette gruppebrevet er håpet om at det vil bli fred både i Israel og Gaza, uttaler Cruz.  Foto: Jon Furniss / Invision / AP / NTB Scanpix
ANKLAGES: Den kjente skuespilleren Jon Voight raser mot den spanske stjerneskuespilleren Penélope Cruz og hennes ektemann Javier Bardem fordi de har underskrevet et brev der den israelske hæren anklages for folkemord. Rabbi Marvin Hier, grunnlegger av Simon Wiesenthal Center i Los Angeles, mener at kommentarer som denne, undertegnet av en rekke spanske borgere, er uansvarlig. - Mitt eneste ønske og intensjon med å underskrive dette gruppebrevet er håpet om at det vil bli fred både i Israel og Gaza, uttaler Cruz. Foto: Jon Furniss / Invision / AP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den kjente skuespilleren Jon Voight anklager i et innlegg i Hollywood Reporter de to spanske kollegene Javier Bardem og Penélope Cruz for å være uvitende når det gjelder Israel:

«Bøy hodet i skam», skriver Voight.

- Folkemord Den brutale konflikten mellom Israel og Hamas i Gaza har fått flere stjerner og filmskapere i Hollywood til å utrykke sin støtte til den ene eller andre siden. Den siste er Voight, som anklager Bardem og Cruz for å ha undertegnet et brev som anklager det israelske militæret for folkemord.

Brevet ble publisert i ei spansk avis 29. juli og var altså signert av blant andre ekteparet Bardem/Cruz og den kjente regissøren Pedro Almodóvar.

Voight, som alltid har vært en støttespiller for Israel, anklager dem for å sverte det eneste demokratiske landet i Midtøsten.  

Skuespilleren ber sine spanske kollegaer om å «undersøke sine egne motiver», og oppfordrer dem til å trekke tilbake uttalelsene, som han mener bidrar til å øke antisemittismen som herjer i verden i dag.

Voight skriver at han har vondt i hjertet over at folk som Cruz og Bardem kan bidra til spre antisemittisme over hele verden, og mener de har gjort stor skade.

Oppsikt i Spania Krangelen vekker oppsikt i USA, og også i Spania. I denne artikkelen i storavisa El Mundo omtales brevet fra Jon Voight.  

Det står  følgende: «Det mest berømte spanske filmparet i Hollywood, Penélope Cruz og Javier Bardem, befinner seg i en mediestorm i USA, fordi de for det første underskrev et manifest som anklager Israel for 'folkemord' i Gaza, og deretter for å moderere sin holdning gjennom å sende kommunikeer til avisa USA Today denne uka.»
 
- Misforstått Rabbi Marvin Hier, grunnlegger av Simon Wiesenthal Center i Los Angeles, mener at kommentarer som denne, undertegnet av en rekke spanske borgere, er uansvarlig.

- Mitt eneste ønske og intensjon med å underskrive dette gruppebrevet er håpet om at det vil bli fred både i Israel og Gaza, uttaler Cruz nå.

I gårsdagens melding fra Bardem skrev han ifølge El Mundo at «vi har blitt misforstått», og at hensikten med deres underskrifter bare var å «be om fred».  

Ifølge den samme artikkelen er det blitt lagt merke til at den kjente jødiske sangerinnen Barbra Streisand ikke har uttalt seg til støtte for Israel i den pågående konflikten. Det har heller ikke regissør Steven Spielberg, Dreamworks-direktør Jeffrey Katzenberg eller visepresidenten i NBCUniversal, Ron Meyer.

Voights historietime Jon Voight belærer i innlegget Cruz og Bardem om Israels historie.

«De er åpenbart uvitende om hele historien om Israels fødsel i 1948, da det jødiske folk ble tilbudt av FN en del av det landet som var holdt av for dem i 1921, og de arabiske palestinerne var tilbudt den andre halvdelen», skriver han innledningvis.

Voight skriver videre at araberne avslo tilbudet, mens Israel godtok, men bare for å bli angrepet av «de fem arabiske landene rundt, som hadde til hensikt å drive jødene i havet». 

Han fortsetter innlegget med å nevne krigene i 1967 og 1973, og argumenterer for at jødene har vært nødt til å forsvare seg i krig, og mot terroristkampanjer.

RASER: Jon Voight er rasende på Cruz og Bardem og tok selv til pennen.  Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix
RASER: Jon Voight er rasende på Cruz og Bardem og tok selv til pennen. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Han spør også om de to stjerneskuespillerne helt har glemt hvordan denne krigen startet i sommer.

«Kidnappet og drepte ikke Hamas tre unge tenåringer, med hensikt å drepe dem, og feiret etter drapene?»

- Bidrar til antisemittismen   Voight sier at han spør alle sine venner som har signert «det giftige brevet mot Israel», om de ikke burde gå sine egne motiver etter i sømmene.

Han  mener at kollegene bør snu: «Kan dere ta tilbake den brannen av antisemittismen som herjer i verden i dag?»

Han skriver videre at kollegaene har hatt muligheten til å bli berømte og rike fordi de bor i et demokratisk land: USA.

«Tror dere at dere ville hatt mulighet til å oppnå dette i Iran, Syria, Libanon, og så videre? Dere har et stort ansvar for å bruke berømmelsen deres på en god måte», skriver Voight og avslutter med at Bardem og Cruz bør bøye hodet i skam. 

«Dere bør stå fram med dyp anger for hva dere har gjort, og be om tilgivelse fra det lidende folket i Israel,» avslutter Jon Voight.

SKREV UNDER: Den spanske skuespilleren og Cruz' ektemann Javier Bardem.  Foto: Kenzo Trobouillard / AFP / NTB Scanpix
SKREV UNDER: Den spanske skuespilleren og Cruz' ektemann Javier Bardem. Foto: Kenzo Trobouillard / AFP / NTB Scanpix Vis mer