Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anklager stjerneprodusent for juks

Nordmann føler seg lurt av Timbaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Se det angivelige plagiatbeviset på YouTube

  (Dagbladet.no): Stjerneprodusenten Timbaland har noen av verdens største artister på CV\'en - blant annet gjorde han en kritikerrost innsats på Nelly Furtado og Justin Timberlakes plater i fjor.

  Nå anklages han for juks av en nordmann og en finne som driver med musikk på hobbybasis, skriver NRK.

  - Det er jo veldig dårlig gjort. Det er ingen tvil om at han har samplet en sang han bare har funnet på nettet, og brukt det som om det var hans låt, sier Glenn Rune Gallefoss til Dagbladet.no.

  - Stjal coverversjon


  Historien er som følger: I 2000 lagde den finske demoartisten Janne «Tempest» Suni en sang på en Amiga, som han senere presenterte på demopartyet Assembly. Låta vant førstepremie.

  To år senere ba han nordmannen Gallefoss om å lage en versjon av samme sang på en Commodore 64. Det gjorde han - uten å drømme om at han ville gjenkjenne det han lagde i Timbalands komposisjoner noen år senere.

  Først i en noe moderert versjon i form av ringetonen «Block Party», som Timbaland lagde for America Online. Deretter i form av en sample på Nelly Furtados låt «Do It». Sangen er å finne på sangerinnens fjorårsalbum «Loose».

  - Jeg fikk vite om dette i sommer da Janne sendte meg en mail, og ville ha hjelp av meg i forhold til advokat, sier han.


  Sprer saken på nett


  Ifølge nettsiden som er opprettet i sakens anledning har Suni nå gitt opp å ta saken til retten, fordi han ikke har råd til advokatutgifter. Til gjengjeld har både han og kompiser i demoscenen sørget for å spre saken på nettet - blant annet gjennom YouTube.

  Saken er nå blitt en snakkis langt utenfor demomiljøet.

  - Det virker som om folk har begynt å få øynene opp for det som har skjedd, sier Gallefoss.

  Han mener Timbaland burde ha vært anstendig nok til å ta seg bryet med å kontakte opphavsmennene.

  - Han er jo en stor musikkprodusent som tjener masse penger på å lage musikk. Det burde heller ikke vært vanskelig å finne ut hvem som opprinnelig lagde sangen.

  Svein Korshamn i Tono, organisasjonen for norske opphavsmenn, sier det kun er domstolene som kan avgjøre om en sang er plagiert eller ikke.

  - Men i spesielle tilfeller kan våre medlemmer legge fram plagiatsaker for vårt vurderingsutvalg. De vil da vurdere om dette er et plagiat eller ikke, og da om det er grunnlag for å gå videre med saken, sier han til Dagbladet.no.

ANKLAGET FOR PLAGIAT: Timbaland og Nelly Furtados låt «Do It» er basert på en sample som stammer fra Norge, hevdes det. Saken får nå stor oppmerksomhet på diverse diskusjonsforum. Foto: SCANPIX/AP
ANKLAGET FOR PLAGIAT: Timbaland og Nelly Furtados låt «Do It» er basert på en sample som stammer fra Norge, hevdes det. Saken får nå stor oppmerksomhet på diverse diskusjonsforum. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
image: Anklager stjerneprodusent for juks
SKUFFET: Det er Glenn Rune Gallefoss\' (bildet) sin versjon av finske Janne «Tempest» Sunis låt som skal ha blitt plagiert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!