GROVE ANKLAGER: Karl Ove Knausgård fortsetter å utlevere seg selv, og i «Min kamp. Femte bok» skriver han om at han selv ble anklaget for å ha voldtatt en kvinne. Foto:  Randi Fuglehaug
GROVE ANKLAGER: Karl Ove Knausgård fortsetter å utlevere seg selv, og i «Min kamp. Femte bok» skriver han om at han selv ble anklaget for å ha voldtatt en kvinne. Foto: Randi FuglehaugVis mer

Anklaget for voldtekt

For ti år siden ble Karl Ove Knausgård anklaget for voldtekt av en kvinne i 30-åra. Deretter ble han truet med vold av kvinnens kjæreste og en forfatterkollega.

|||De oppsiktsvekkende opplysningene kommer fram i Knausgårds bok «Min kamp. Femte bok», som kommer i butikkene på tirsdag.

Det var Bergens Tidende som avslørte innholdet i boka i går.

Historien har vært godt kjent i gjengen tett på Knausgård, men vennene har holdt tett om hendelsen. Foreløpig har den vært ukjent for offentligheten.

Oppringt på natta Forfatterkollega Tore Renberg er en av Knausgårds beste venner. Han sier til Dagbladet at han kjenner godt til voldtektsanklagene mot vennen.

- Karl Ove ringte meg og fortalte at han var blitt oppringt på natta?, beskyldt for voldtekt, sier Renberg.

«Min kamp. Femte bok» handler om Knausgårds tid i Bergen fra han begynte på Skrivekunsakademiet i 1988, til han forlot kona og byen i 2002.

Renberg mener det ikke var mange i omgangskretsen som kjente til beskyldningene og den angivelige voldtekten.

Detaljert om samleie Ifølge Bergens Tidende gjør Knausgård det klart i romanen at han ikke voldtok kvinnen.

Hendelsen fant sted etter en av de mange fyllekulene som omtales i boka. Avisa skriver at Knausgård detaljert beskriver hvordan han reiv klærne av kvinnen, før han hadde samleie med henne.

Seinere skal kvinnens kjæreste og en forfatterkollega ha truet Knausgård med juling. Dette klarte forfatteren å avverge over telefon.

Saken ble aldri anmeldt.

Ikke noe voldtektsoffer Bergens Tidende skriver videre at bergensforfatter Tomas Espedal skal ha truet med å slå kjæresten til det påståtte voldtektsofferet helseløs.

Det er feil, sier Espedal til Dagbladet.

- Det finnes ingen kjæreste, og det finnes ikke noe voldtektsoffer, sier han.

Espedal bekrefter at han har kjent til episoden. Forfatteren er for tida på ferie, og ønsker ikke å kommentere saken før han er hjemme og har oversikt over hva som er skrevet.

Naturlig å skrive om Han har tidligere fortalt til Dagbladet at han har fått lese gjennom et tidlig utkast av manus, og at han er blitt tilbudt å bli anonymisert.

Han var først fristet til å takke ja til tilbudet, men avslo seinere.  

- Men så tenkte jeg at jeg for det første ikke har lyst til å ødelegge Knausgårds prosjekt. Og for det andre ville alle skjønt hvem det var uansett, forklarte Espedal.

Renberg sier til Dagbladet at han ikke har noen moralske innvendinger mot at Knausgård tar med de alvorlige voldtektsbeskyldningene i boka.

- Det er naturlig å ta med dette som en del av hans litterære prosjekt, sier han.