SOMMERBOK: Erica James har skrevet en bok som virker skreddersydd for dorske sommerdager. Foto: BASTION
SOMMERBOK: Erica James har skrevet en bok som virker skreddersydd for dorske sommerdager. Foto: BASTIONVis mer

Anmeldelse: «Alt i et øyeblikk» har alt som skal til for å bli en sommerhit

Kan bli en like stor suksess som «Et helt halvt år».

Med sommeren kommer sommerlektyren, kjennetegnet ved lette romantiske fortellinger, påfallende ofte lagt til et sommerlig Italia - og helst med to parallelle historier. «Alt i et øyeblikk» er sånn sett skreddersydd for sjangeren.  

Floriana er turistguide i Oxford. Hun har nettopp fått beskjed om at hennes beste venn skal gifte seg. Hun blir knust av nyheten, og vandrer uforvarende ut i gata, rett på en lastebil.

Como-sjøen

Det er to vitner. Eiendomsutvikleren Seb, som nylig er forlatt av sin samboer, og 82 år gamle Esme. En vakker kvinne som bor i et vakkert hus, omgitt av sin fars vakre malerier. Allerede fra første møte mellom de unge, forstår vi at her er det duket for romantikk. Med Esme som Kirsten Giftekniv.    

Etter hvert utvikler det seg ikke overraskemde en parallellhistorie, en roman i romanen, bakt inn med de plutselige og kunstige overgangene som kjennetegner sjangeren.

Det er Esmes fortelling. Den bringer oss tilbake til 1950-tallets Italia, et romantisk gammelt hotell ved Cosmo-sjøen og en vakker italiensk prestestudent.    

James har ikke vært nådig med kvinnene i denne boka. Spesielt er det påfallende mange ukjærlige mødre her. Ikke overraskende kanskje, forfatteren har i flere intervjuer fortalt om sin egen oppvekst med en ukjærlig mor, som aldri la skjul på at hun elsket hunden høyere enn datteren. Personskildringene ellers er heller ikke akkurat nyanserte, og det går hardt utover både Sebs eks-kjæreste og Florianas dominerende storesøster.  

Behagelig

Det driftige lille forlaget Bastion har spesialisert seg på denne sjangeren, og «Alt i ett» er spådd å bli en like stor suksess som deres bestselger «Et helt halvt år» av Jojo Moyes. Det blir den nok. 

Selv om det er mer stemning enn spenning i boka, med en i overkant forutsigbar story. Men den er på alle måter behagelig lesning. Drevet  skrevet frem i et behagelig tempo og med et behagelig veloversatt språk.