Anmeldelse: «Angry Birds»

Gir spillet mye karakter og lite handling.

FILM: Det er i utgangspunktet en rar idé, dette. Ja, det var dem som for et par år siden slo på nattbordslampen midt på natten, for å prøve å takle søvnløsheten ved å sende en sint, rød fugl med sprettert mot en armé av glisende grønne griser, sånn omtrent to hundre tusen ganger. Likevel er det noe av et tankesprang å erkjenne at «Angry Birds» var en fjærdekket suksess som spill, til å tenke at den vil fungere som animasjonsfilm, i en kinosal der publikum må holde fingrene av spretterten og prøve å interessere seg for den indre spretterten som driver de irritable eggleggerne.

Strøk av satire
Fuglene er også her plassert i eksotiske omgivelser, nærmere bestemt en isolert, tropisk øy. Den drives etter den typen overforståelsesfulle, bomullsmyke prinsipper som får vår fugl Red (Håvard Bakke) til å se, vel, rødt. Gang på gang gjør temperamentet hans ham utstøtt, og det er ingen som hører på ham den dagen et skip med tilsynelatende sjarmerende svin klapper til kai.

Teamet bak «Angry Birds» har sett at det er et potensial for innhold i dataspillets hypnotiserende ´ monotoni. Fuglesamfunnet har strøk av satire, og Red og vennene hans har fått tydelige og overraskende skarpe personligheter. Særlig den hyperaktive Chuck lyser utilpasshet og omsorgsbehov på fjorten måter. Han er en levende, gul klump i den ellers sandblåste jungelen. Det er oppfinnsomme glimt av visuelt vidd som stryker lynfort forbi, for den som har lyst til å fange dem opp.

Dollartegn
Men «Angry Birds» er ellers malstyrt og forutsigbar. Tempoet er oppskrudd og manisk, men fortellingen føles likevel som om den går for sakte snarere enn for fort. De forskjellige kapitlene bruker altfor lang tid på å komme til banale innsikter. Igjen virker det som om produsentene har fått dollartegn i øynene over at det i det hele tatt finnes et etablert univers de kan melke, snarere enn noe lyst eller behov for å fortelle en historie. Det er hyggelig at det likevel finnes kvaliteter, men de virker mest som de er der av uhell og ubetenksomhet.