Anmeldelse av påskekrim: «Arthur & George»

At en historie er sann, betyr ikke nødvendigvis at fortellingen er god.

PÅSKEKRIM Sherlock Holmes-forfatteren Arthur Conan Doyle (1859-1930) var også opptatt av virkelighetens kriminalgåter. I NRKs påskekrim spilles Doyle av Martin Clunes. Foto: NRK
PÅSKEKRIM Sherlock Holmes-forfatteren Arthur Conan Doyle (1859-1930) var også opptatt av virkelighetens kriminalgåter. I NRKs påskekrim spilles Doyle av Martin Clunes. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: 1906 lot sir Arthur Conan Doyle seg engasjere av det han mente var et justismord. George Edalji, en advokat av indisk og britisk herkomst, ble dømt for å ha drept flere hester og kyr med kniv, samtidig som han også skulle ha skrevet truende brev.

Forfatteren bak mesterdetektiven Sherlock Holmes lot seg ikke overbevise, og startet sin egen etterforskning for å bevise Edaljis uskyld.

Dette gjenskapes i «Arthur & George», etter romanen med samme tittel av Julian Barnes.

SERIEN SKILLER SEG på flere punkter fra den historiske sannheten, ikke minst ved å prioritere tydelige svar, dramatiske påfunn og banale motiver framfor de mer uklare faktaene fra den virkelige saken.

Sånt er helt greit, så lenge resultatet engasjerer. Det gjør det dessverre bare delvis.

Som i så mange andre av de britiske landsbykrim-seriene som flimrer over ruta hver påske fores vi her med gråbrune fargetoner og utveksling av stivbeinte høfligheter i langsomt tempo.

Martin Clunes er en fin Doyle, og de gangene vi gis grunn til å tvile på Doyles skråsikkerhet er sterke i antydningen om at han bare er en besatt og trist mann i et håpløst ærend.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer