Anmeldelse av «Vektløs»

HAUGESUND (Dagbladet): Om sangeren Kari Ivelands kamp for å leve har Sigve Endresen laget en intens, dypt rørende dokumentar. Møt henne.

Endresen («Store gutter gråter ikke»/«Leve blant løver») er vår fremste dokumentarfilmskaper og har en helt egen evne til å gå tett på de personene han portretterer uten å tippe over i manipulerende føleri. Han formidler med nærvær, ekthet og lar oss oppleve mennesker på deres egne premisser.

Ordet opplevelse er dekkende for hele denne filmen, for ingen som ser Kari Iveland snakke eller synge «Veiet og funnet for lett», kan unngå å bli beveget og berørt.

Rett nok handler hennes kamp for livet om å overvinne anoreksi, men inni og bakenfor denne ødeleggende sykdommen ligger et vell av annet menneskelig strev og livsangst, som gjør at hun og hennes angår langt flere enn anorektikere.

Personlig

Derfor er «Vektløs» først og fremst Kari Ivelands film. Modig og klokt står hun fram med hele seg og foreldrene på kjøpet, der Endresens kamerateam følger henne i samtaler, i studioarbeidet med sin soloplatedebut, hjemme, hos sin psykiater og med mor og far.

«Jeg var deprimert hele tiden,» sier Kari i en scene, hvorpå Endresen klipper til familien Iveland i bordbønn foran fiskegratengen. Overgangen forteller mye om et komplekst sett av problemer, om flere verdener å forholde seg til. Om oppveksten i Bangladesh, der foreldrene var misjonærer, sier Iveland at hun alltid følte hun var mindre viktig enn de fattige barna. Fordi mor og far hadde et kall, måtte hun vike.

Denne selvutslettelsen førte til at hun mange år seinere tegnet seg selv for sin psykiater uten ansikt, uten identitet. Hun var en vakker og for omverdenen vellykket sanger, men for seg selv var hun ingenting, sluttet å spise og ble innlagt som en bylt på 34 kg.

Iveland forteller hvordan hun ved å sulte seg ville renske bort alle følelser, så bare et rent skall sto igjen.

Gjenkjennelig

Det handler blant annet om å finne sitt eget ståsted i forhold til opphavet, om forsoning, om å gå inn og ut av smerte og endelig «tørre å ha det godt», slik hun selv presist sier det - et utsagn det er vel verdt å gå inn i for noen hver.

Ettersom hun forteller med innsikt, humor og helt uten fakter, står hun som en liten klippe av dyrekjøpt erfaring.

«Vektløs» er et levende liv med stor gjenkjennelighet. Og med den har Sigve Endresen og Kari Iveland markert seg tungt - samtidig oppløftende.

Filmen har ordinær kinopremiere fredag.