Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Bjørn Kjos starter som en sjarmerende David, men ender som Goliat

Fra optimist til sutrekopp.

UNDERHOLDER: Bjørn Kjos? selvbiografi starter avvæpnende og underholdende. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UNDERHOLDER: Bjørn Kjos? selvbiografi starter avvæpnende og underholdende. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Da «Høyt og lavt», selvbiografien til Bjørn Kjos -selveste Mr . Norwegian - slo flapsene opp og gikk inn for landing på skrivebordet mitt, tenkte jeg på det gamle italienske ordet: Hevn er en rett som nytes best kald.

For et par år siden satt jeg en natt på Kennedy-flyplassen i New York og ventet på et fly som ikke ville lette. Det virket som om Norwegian feilinformerte for å holde oss ved gate?n — avgangen ble utsatt med én time av gangen, enda selskapet må ha visst at det ville ta mye lenger tid. Det var en amper gjeng nordmenn som tuslet inn i flyet neste morgen.

Men, så, Bjørn Kjos, var gjengjeldelsens time inne! Jeg slipte anmelderkniven og løftet hånda.

Levende fortalt

Men så er Kjos bare så forbannet avvæpnende og underholdende! Han har nok dessuten hatt ganske god hjelp av Jon Gangdal, forfatteren som er takket i forordet. Imponerende er det at hele boka er skildret i filmatiske dialoger —tenk at Kjos i detalj kan gjengi samtaler som utspilte seg for ti, tjue — ja , seksti år siden! Røverhistoriene er kjapt og levende fortalt. Milliardæren viser oppfinnsomhet i tidlig alder. Da nabokona sitter på utedoen, stikker den unge Kjos en piasavakost opp i skrittet hennes for å gi henne en støkk.