Anmeldelse: Boka om postmodernisme-debatten er gøyal og lærerik lesning

Snørrhovne professorer slår hverandre i huet med sin uforstand.

TIDLIG DEBATT: Postmodernisme-debatten kom tidlig til det norske arkitekturmiljøet. Her er den amerikanske foredragsholderen Charles Jencks på middag hos arkitekt Jan Digerud, sammen med noen av strømningens norske frontfigurer. F.v. Jencks, Jon Lundberg, Christian Norberg-Schulz, Digerud og Maggie Keswick Jencks.
Foto: Privat / Jan Digerud
TIDLIG DEBATT: Postmodernisme-debatten kom tidlig til det norske arkitekturmiljøet. Her er den amerikanske foredragsholderen Charles Jencks på middag hos arkitekt Jan Digerud, sammen med noen av strømningens norske frontfigurer. F.v. Jencks, Jon Lundberg, Christian Norberg-Schulz, Digerud og Maggie Keswick Jencks. Foto: Privat / Jan DigerudVis mer

Om man ikke befant seg i Norge på 80-tallet, noe jeg i stor grad heller ikke gjorde, har den norske heftigheten rundt spørsmålet om «postmodernisme» vært en gåte.

Den blusser stadig opp, og for mange er begrepet et symbol på alt som er vondt og vanskelig i utviklingen fra en forutsigelig, trygg og moderne verden, til det skumle, globale, omskiftelige kaoset vi nå lever i.

Folk er sinna. En ny bok forklarer noe av hva som skapte denne heftigheten.  

Akademisk hegemoni

Forfatteren, Bjarne Riiser Gundersen, er tidligere Morgenblad-journalist og nå journalistikk-lærer i Volda. Han opplevde selv en tid da denne tenkningen, som altså her sorteres under merkelappen postmodernisme, hadde hegemoni i enkelte akademiske kretser. I boka beskriver han hvordan de dristige teoriene var en sterk fristelse og nærmest ble en rus for dem som anvendte dem. Samtidig får han godt fram hvor uhåndgripelig paradigmet var for en ung student, og hvordan han bokstavelig talt kavet i luften for å finne tråder å holde seg i.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.