Anmeldelse: Christian Frederik var en tragisk helt, ung, vakker og forførerisk

Mener historiker Mona Ringvej i ny bok.

PEN PRINS: Prins Christian Frederik, senere kong Christian VIII av Danmark, var kjent for å ha utseendet med seg. Foto: NTB SCANPIX
PEN PRINS: Prins Christian Frederik, senere kong Christian VIII av Danmark, var kjent for å ha utseendet med seg. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Christian Frederiks opptreden i tiden rundt 1814 kan fortone seg både teatralsk og dramatisk. Hans fall var i samtidens øyne stort, og sånn sett gir det mening når Mona Ringvej karakteriserer den danske arveprinsens rolle i norsk historie som tragisk helt i en gresk tragedie.

Iscenesettelse

I sin bok framhever forfatteren at menneskene i Norge for 200 år siden emosjonelt og intellektuelt var mer bevegelige enn i dag.  Overklassen uttrykte sine følelser og politiske preferanse i et blomstrende og høystemt språk. Også allmuen lot seg bevege og henføre. Og det var med teaterets virkemidler Christian Frederik iscenesatte seg selv som nasjonens redningsmann, skriver Mona Ringvej i sin bok:

Skuespill

Da prinsen en tidlig maimorgen 1813 steg i land på Hvaler forkledd som matros, og med oppdrag om å vinne nordmennenes lojalitet, var han sammen med en skuespiller som skulle reise rundt i Norge og skape begeistring for den danske prinsen.

50
%
RABATT

BLACK WEEK

BLACK WEEK

Halvår
39 kr/pr. mnd
Totalt 234kr/for 6 mnd
Få 50% rabatt nå

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer