GRØNN BØLGE: Den tysk-franske aktivisten Daniel Cohn-Bendits pamflett fra 2013 er et fint sted å starte for å forstå de grønnes framgang i Europa, mener anmelderen. Her fra Miljøpartiet de grønnes valgvake i høst. Foto: NTB SCANPIX
GRØNN BØLGE: Den tysk-franske aktivisten Daniel Cohn-Bendits pamflett fra 2013 er et fint sted å starte for å forstå de grønnes framgang i Europa, mener anmelderen. Her fra Miljøpartiet de grønnes valgvake i høst. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Anmeldelse: Den grønne bølgen har gitt Daniel Cohn-Bendits pamflett fra 2013 fornyet aktualitet

De grønnes dilemma.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Da økologen Jørgen Randers fylte 70 nylig, uttalte han at alt han hadde kjempet for av miljøvern og klimapolitikk var fåfengt. For noen år siden glapp det også ut av ham at han ikke trodde miljøkrisen kunne løses innenfor rammen av demokratiet. Man kan forstå skuffelsen en kunnskapsrik idealist som Jørgen Randers kjente. Men etter høstens valg er det grunn til å tro at hans sinnsstemning er noe lysere.

Er det noe valget viste, så var det at opinionsendringer er fullt ut mulig innen demokratiet. Folk kan lære - og demokratiet er den eneste styreform som har innebygd mekanismer som gjør at ny informasjon kan endre politikken.

Den store pioner

Et sted å begynne for å forstå den europeiske bakgrunnen til de grønnes framgang, er å lese den tysk-franske aktivisten Daniel Cohn-Bendit. Hans pamflett fra 2013 er nettopp utgitt på norsk. Norsk politikk akkurat nå har gitt den fornyet aktualitet. Cohn-Bendit, nylig utpekt av Nouvel Observateur som «den fremste representant for økologiske idéer», ble født i Frankrike i 1945 av tysk-jødiske foreldre som hadde flyktet fra nazismen i 1933.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn