Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Den grønne bølgen har gitt Daniel Cohn-Bendits pamflett fra 2013 fornyet aktualitet

De grønnes dilemma.

GRØNN BØLGE: Den tysk-franske aktivisten Daniel Cohn-Bendits pamflett fra 2013 er et fint sted å starte for å forstå de grønnes framgang i Europa, mener anmelderen. Her fra Miljøpartiet de grønnes valgvake i høst. Foto: NTB SCANPIX
GRØNN BØLGE: Den tysk-franske aktivisten Daniel Cohn-Bendits pamflett fra 2013 er et fint sted å starte for å forstå de grønnes framgang i Europa, mener anmelderen. Her fra Miljøpartiet de grønnes valgvake i høst. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Da økologen Jørgen Randers fylte 70 nylig, uttalte han at alt han hadde kjempet for av miljøvern og klimapolitikk var fåfengt. For noen år siden glapp det også ut av ham at han ikke trodde miljøkrisen kunne løses innenfor rammen av demokratiet. Man kan forstå skuffelsen en kunnskapsrik idealist som Jørgen Randers kjente. Men etter høstens valg er det grunn til å tro at hans sinnsstemning er noe lysere.

Er det noe valget viste, så var det at opinionsendringer er fullt ut mulig innen demokratiet. Folk kan lære - og demokratiet er den eneste styreform som har innebygd mekanismer som gjør at ny informasjon kan endre politikken.

Den store pioner

Et sted å begynne for å forstå den europeiske bakgrunnen til de grønnes framgang, er å lese den tysk-franske aktivisten Daniel Cohn-Bendit. Hans pamflett fra 2013 er nettopp utgitt på norsk. Norsk politikk akkurat nå har gitt den fornyet aktualitet. Cohn-Bendit, nylig utpekt av Nouvel Observateur som «den fremste representant for økologiske idéer», ble født i Frankrike i 1945 av tysk-jødiske foreldre som hadde flyktet fra nazismen i 1933.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

UT ÅRET*

KUN I OKTOBER

10 kr

(0,17 kr per dag)

KJØP UT ÅRET*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UT ÅRET* 10 kr ut året. 0,17 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (99,-/mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr for 3 måneder. 2,77 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE** 1 kr for første uke. 0,14 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (99kr/måned). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (55kr/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?