Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Det er ingen spøk å dø i dagens Kina

Særlig ikke for fattigfolk.

HVILELØS VANDRING:  Yu Huas romanhelt er omkommet i en brann og vandrer hvileløst blant andre døde. Foto: Claudio Bresciani / NTB SCANPIX
HVILELØS VANDRING: Yu Huas romanhelt er omkommet i en brann og vandrer hvileløst blant andre døde. Foto: Claudio Bresciani / NTB SCANPIX Vis mer

Alle illusjoner om at likskjorta ikke har lommer, det vil si at alle er like i døden, gjøres til skamme i Yu Huas roman «Den sjuende dagen».

Kina er det landet i verden med den største Gini-koeffisienten, altså det bredeste gapet mellom fattige og rike. Klasseforskjellene slutter ikke når livet er over.

Gullpalmevinner

Yu Hua (f. 1960) regnes som en av Kinas største samtidsforfattere. Han bor i Kina og skriver på kinesisk. Men han nyter også betydelig internasjonal anerkjennelse. 

Han ble for alvor kjent da stjerneregissøren Zhang Yimou i 1994 laget film av romanen «Å leve» (Houzhe), som vant Gullpalmen i Cannes.  Norske lesere forbinder ham  kanskje mest med den  satiriske romanen «Brødre» (på norsk i 2012), som harsellerer sterkt over materialismen og grådigheten i dagens Kina. I essaysamlingen «Kina i ti ord» (2011) er han så eksplisitt i sin kritikk av tendenser i kinesisk mentalitet og samtidshistorie at boka ikke kunne utgis i Folkerepublikken Kina, men kom ut på Taiwan. Derimot er «Den sjuende dagen» spiselig for Beijing-sensorene; her er kritikken stadig ramsalt, men mer subtil og litterær i formen. Og så er det jo diktning....

Har du allerede abonnement?   Logg inn

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

PLUSS TIL 1. AUGUST

HELGEKUPP

1 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP PLUSS TIL 1. AUGUST

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

PLUSS TIL 1. AUGUST 1 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?