Anmeldelse: «Dommernes krig» viser at domstolene ikke er det vernet mot diktatur vi innbiller oss at de skal være

I nazistenes tjeneste.

DØDSDOM: Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm var de første nordmenn som under okkupasjonen ble dømt til døden og henrettet av politiske grunner. Bildet viser stedet der de ble skutt.  Foto: NTB scanpix
DØDSDOM: Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm var de første nordmenn som under okkupasjonen ble dømt til døden og henrettet av politiske grunner. Bildet viser stedet der de ble skutt. Foto: NTB scanpixVis mer

Hans Petter Gravers bok «Dommernes krig» er en viktig utgivelse på to måter.

For det første bidrar boka til den pågående nyanseringen av norsk krigshistorie, gjennom å vise at heller ikke dommerstanden klarte å stå imot naziregimet.

For det andre viser Graver hvordan dette er regelen snarere enn unntaket. Jurister, dommere og justisbyråkrater har historisk ofte havnet på det autoritæres side.

I desember 1940 la Høyesterettsmedlemmene kollektivt ned sine embeter i protest mot det nye, diktatoriske rettsregimet som ble etablert med den tyske okkupasjonen. Det var en svært viktig handling for den norske motstanden, ettersom Høyesterett dermed erklærte regimet for illegitimt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.