Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Edmund de Waal burde skravle mindre om seg selv

Fortellingen om porselenets historie syder av kuriositeter.

SKRAVLER FOR MYE: Forfatter og keramiker Edmund de Waal er tilbake med ny bok. Her i studioet sitt i London.

Foto: NTB SCANPIX / Graham Jepson/Writer Pictures
SKRAVLER FOR MYE: Forfatter og keramiker Edmund de Waal er tilbake med ny bok. Her i studioet sitt i London. Foto: NTB SCANPIX / Graham Jepson/Writer PicturesVis mer

Det hvite gull blir det kalt, det løvtynne, hvite porselenet som ble oppfunnet i Kina i det syvende århundre. Dets skjøre utstråling skal ha gjort keisere og fyrster besatt av «la maladie de porcelaine»; porselensgalskap.

Den britiske keramikeren og forfatteren Edmund de Waal tar oss i denne boka med på en reise i porselenets historie. Det kunne vært en helt fantastisk bok, hadde vi bare sluppet forfatterens innblanding.

Følger opp suksess

De Waal slo gjennom med «Haren med øyne av rav» ( 2011). Der fulgte han en samling ørsmå japanske elfenbensfigurer gjennom fem generasjoner, i en blanding av selvbiografi, reiseskildring, historie og anekdotiske fakta. Den samme teknikken bruker han i denne boka, der vi følger ham på en reise til de tre sentrale stedene for porselensindustrien. Den første er Jingdezhen i Kina,  der vi møter lutfattige arbeidere og får høre om styrtrike porselensgale keisere.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.