Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Edvard Hoem skriver grundig og underholdende om slåttekarens sønn

Men den kjærlige sødmen er borte.

OPPFØLGER: Edvard Hoems nye bok er oppfølgeren til «Slåttekar i himmelen». Denne gangen følger vi amerikafareren Eilert.


foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
OPPFØLGER: Edvard Hoems nye bok er oppfølgeren til «Slåttekar i himmelen». Denne gangen følger vi amerikafareren Eilert. foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Den vakre romanbiografien om Edvard Hoems oldefar, «Slåttekar i himmelen» (2014), var en av mine litterære favoritter i fjor.

Oppfølgeren om slåttekarens sønn Eilert er like grundig, velformulert og underholdende, men har ikke den samme storslåtte energien og gammelmodige sødmen som forgjengeren.

«Bror din på prærien» starter der den forrige sluttet. I 1892 går slåttekaren Knut Hansen Nesjes seksten år gamle sønn Eilert om bord i S/S «Juno» i Kristiansund. Til foreldrenes store sorg vil han til Amerika, i likhet med 800000 andre nordmenn som i løpet av et drøyt hundreår reiste mot det lovede land.

Drømmen som brast

Eilerts første mål er den opprørske tanten Gjertine og hennes mann Ole, som har slått seg til i den norske kolonien Roslyn i Sør-Dakota. Når Eilert ankommer etter en lang reise, finner han en Gjertine han ikke kjenner igjen. Eldet og ustelt sitter hun på en stol og stirrer, likegyldig til alt rundt seg. Drømmen om Amerika brast.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

5 UKE*

HELGEKUPP

5 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 5 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

5 UKE* 5 kr per 5 uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.