NYTT ALBUM: Jan Eggum har spilt inn et helt album med brasilianske musikere i Rio de Janeiro - proppfullt av musikalsk feelgood og med en del alvor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NYTT ALBUM: Jan Eggum har spilt inn et helt album med brasilianske musikere i Rio de Janeiro - proppfullt av musikalsk feelgood og med en del alvor. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Anmeldelse: Eggums «skilsmisseplate»

Om den handler om hans eget brudd med Kaia Huuse vet bare han...

ALBUM: De siste åra har det vært naturlig å bruke uttrykket «typisk Eggum» om bergenserens utgivelser, og tre album med tilsammen 60 nye låter på ett og samme år - i 2011 - ble kanskje i overkant mye. Sjøl for en som fyller 60 år.

«Rio»

Jan Eggum

4 1 6

Viser

2015
Plateselskap:

Grappa/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Det ene druknet liksom i det andre.

Reiste til Rio

Men - så gjorde han i fjor alvor av å reise ut for nye impulser, til Rio de Janeiro for å leve ut Bossa-Eggum.

For han har hatt dem i seg, bossarytmene. Et album med bandet til den brasilianske folkehelten Gilberto Gil er likevel noe befriende nytt fra denne kanten, og musikken kler både tekstene og melodiene hans. Kjemien er der.

De sju musikerne kjæler med ordene uten at de forstår et kvekk, men det spiller åpenbart ingen rolle.

Bossa light

Ingen klarer å «overstråle» en bergenser, men de brasilianske musikerne setter all sin ære i å kle opp sangene hans i fargerike klær. Ikke sånn at de er blitt karnevalaktige (det hadde forsåvidt gjort seg her og der), men sobert og med en innlevelse som ikke gjør skam på den flotte latinamerikanske musikktradisjonen.

Resultatet er en slags bossa light med bergensk vri.

Gitarer og andre strengeinstrumenter, trekkspill, bass, trommer og perkusjon og trompet er spilt inn i Rio, mens piano, kor og strykere er lagt på i Bergen av henholdsvis Dag Arnesen, Tine Taule og Hansakvartetten.

Bruddet

Eggum har alltid sunget om kjærlighet. Med singelen «En annen» var det naturlig å tenke seg at dette ville være det store skilsmissealbumet eller «oppgjøret med Kaia Huuse». Eggum vil i et intervju med Dagbladet nylig ikke gå med på at det handler om dem, og sier at låten ble skrevet for to år siden. Men det er vanskelig å høre den uten å tenke på det meget omtalte bruddet i fjor og Huuses nye forhold til den svenske musikeren Johan Persson.

Han så det kanskje komme, og i hvert fall ble den plutselig veldig aktuell.

Kjærlighet

Singelen «En annen» er også albumets beste låt - en sår, men samtidig øm og vakker og til og med ganske forståelsesfull sang om å bli forlatt. Eggum kaller det «et varsku til gutta», og følger opp med flere låter i samme gate - om å ta hverandre for gitt, om å gå lei av hverandre, om en flamme som slukker, om å holde sammen tross alt og om å finne en ny på hver sin side.

Jo, det er kanske et skilsmissealbum likevel - selvopplevd eller ikke.

Konedrap

I «Min» blir det et annet alvor, den forsmådde dreper både henne og barna og blir en del av statistikken.

«I dette landet» er et forsvar for det sære og retten til å være annerledes - og et anslag mot Janteloven. Den kan like gjerne handle om Eggum sjøl.

De øvrige låtene kan gjerne kalles «typisk Eggum» - i positiv forstand.

Han har vært en av Norges beste låtsnekkere i 40 år, og holder fanen høyt. «Rio» er et feelgood-album tvers igjennom, om enn noe forutsigbart i formen og uten låter som havner i «Den store sangboka». Men det er glimrende spilt, og Geir Luedy og Svein Erik Kvamsdals produksjon er smakfull.

Mer futt enn krutt, men det holder langt på vei, det.

Brazilian All-Star Orchestra, som Gils backingband kalles, spiller med Eggum under Festspillene i Bergen mandag 8. juni. «Rio» er i salg fra fredag, men prestreames på Wimp nå.

VAR ET PAR: Jan Eggum og ekssamboer Kaia Huuse fotografert i 2013. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
VAR ET PAR: Jan Eggum og ekssamboer Kaia Huuse fotografert i 2013. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer