Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Eminem

Eminem er så opptatt av å være kontroversiell at han glemmer å være interessant.

CD: Puh, det er hardt arbeid å være Eminem. Kravene til fjerdealbumet «Encore» er enorme. Ikke bare må han fornye seg som artist, han må også holde både kontroversene og salgstallene varme.

Viser autoritetene fingeren

Derfor gir han først ut en singel som «Just Lose It» . Låten følger den tradisjonelle Eminem-oppskriften til punkt og prikke. Kjendiser, skandaler og en utkledd Eminem som viser autoritetene fingeren. Låten resirkulerer alle virkemidlene som gjorde «My Name Is» (1999), «The Real Slim Shady» (2000) og «Without Me» (2002) til singelklassikere.

Denne gangen virker det derimot som om Eminem er blitt fanget av sin egen stereotypi. Dette har vi hørt før, og slik er det dessverre også gjennom hele «Encore».

Hittil har platene hans flommet over av kulturkritisk desperasjon. Det er denne desperasjonen sammen med hans djevelske raptalent som har gjort Eminem til en strålende artist.

Trist og kjedelig

På «Encore» er han riktignok oppskjørtet, men han har ikke samme brennende fokus som tidligere.

Selv om han er både hard og alvorlig: «Like Toy Soldiers» sampler Martikas åttitallshit «Toy Soldiers», og tar opp den helsefarlige kjeklingen rapartister imellom. På «Mosh» tar han steget opp fra intimsfæren og inn på arenaen for internasjonal politikk. For første gang tar artisten Eminem et uttalt politisk standpunkt og forbanner George Bush.

Likevel er den Eminem som tidligere har fått hiphopentusiaster til å fryde seg, den amerikanske høyresiden til å gremme seg og norske intellektuelle til å påkalle Nobelprisen, sørgelig fraværende på «Encore».

Han hamrer løs med harde beats, men ingen av dem sitter. Den humoristiske spissfindigheten forsvinner i dunkingen, og til tider er tekstene hans bare kjedelige.

Som skuffet fan må jeg si det virker som om han denne gangen har laget et album bare for å lage et album. Det er egentlig utrolig trist.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media