Den britiske suksessforfatteren Jon Ronson har skrevet bok om sosiale medier som vår tids gapestokk, "Uthengt - ydmykelse og skam på nettet". Vår anmelder stiller spørsmål ved om den norske oversettelsen er kommet helt i havn. Foto: Steve Meddle/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
Den britiske suksessforfatteren Jon Ronson har skrevet bok om sosiale medier som vår tids gapestokk, "Uthengt - ydmykelse og skam på nettet". Vår anmelder stiller spørsmål ved om den norske oversettelsen er kommet helt i havn. Foto: Steve Meddle/REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Anmeldelse: Er nettet den nye gapestokken?

Interessant bok fra Jon Ronson, men oversettelsen gjør det vanskelig å anbefale den.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Er nettet den nye gapestokken? Blir de store flokkene av indignerte og rasende sosiale mediefolk til høyre og venstre vår tids lynsjemobb når de kaster seg over uforvarende nettskribenter? Ja, mener den britiske forfatteren Jon Ronson og leverer talende historier og analyser om hvordan twitter har utviklet seg fra fornuftig samtale til kor av brølende troll.

Historiene om Justine Sacco, Lindsey Stone, Max Mosley og Jonah Lerner forteller om nettets enorme krefter til å forvrenge og forverre.

En tam, liten vits blir til en flodbølge av beskyldninger om rasisme, selv om det er åpenbart at den umulig var ment sånn. 

Selv til stede

Ronson spoler tilbake i historien til Gustave Le Bons massepsykologi og ulike straffemetoder i USA. Han er selv til stede i teksten, oppsøker folk, tenker gjennom egen praksis som twitter-aktivist, blir med i selvhjelpsgrupper og analyserer Googles inntjening på uthenging av folk.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn