Anmeldelse: Glitrende folke-opplysning i tegneseriedokumentar fra Midt-Østen

Viser situasjoner ingen kameraer når fram til.

NYE I LIBYA: Riad Sattoufs forteller om oppveksten i Midt-Østen i tegneserien «Fremtidens araber». Moren hans er fransk, faren syrisk, og etter at han er ferdig med studiene i Paris, flytter de til Libya, der han skal jobbe som professor.
Illustrasjon fra boka
NYE I LIBYA: Riad Sattoufs forteller om oppveksten i Midt-Østen i tegneserien «Fremtidens araber». Moren hans er fransk, faren syrisk, og etter at han er ferdig med studiene i Paris, flytter de til Libya, der han skal jobbe som professor. Illustrasjon fra bokaVis mer

Da Riad Sattouf vant prisen for beste tegneserie med «Fremtidens araber 1» under tegneseriefestivalen i Angouleme tidligere i år, var det knapt noen som ble overrasket. Tegneserien om hans barndom på 80-tallet i Libya og Syria har vært en enorm kritiker- og salgssuksess i Frankrike, og den har nådd langt utover det klassiske tegneseriepublikummets grenser.

Årsaken er den glitrende kombinasjonen av personlige betraktninger, varm humor, sjokkerende fakta og brennaktuell tematikk.

Vi kjenner denne formelen fra Marjane Satrapis storselger «Persepolis», hvor Iran hadde samme rolle som Syria i Sattoufs serie, og også fra Guy Delisles reiseskildringer, eller Joe Saccos reportasjeserier fra Palestina. Når tegneserier tar opp aktuelle tema, gjør de det på måter tv-reportasjer eller sakprosa ikke er i stand til. En tegneserie kan være subjektiv og overdrivende uten at det går på bekostning av troverdigheten, og den kan vise rom og situasjoner ingen kameraer når fram til.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.