NYE I LIBYA: Riad Sattoufs forteller om oppveksten i Midt-Østen i tegneserien «Fremtidens araber». Moren hans er fransk, faren syrisk, og etter at han er ferdig med studiene i Paris, flytter de til Libya, der han skal jobbe som professor.
Illustrasjon fra boka
NYE I LIBYA: Riad Sattoufs forteller om oppveksten i Midt-Østen i tegneserien «Fremtidens araber». Moren hans er fransk, faren syrisk, og etter at han er ferdig med studiene i Paris, flytter de til Libya, der han skal jobbe som professor. Illustrasjon fra bokaVis mer

Anmeldelse: Glitrende folke-opplysning i tegneseriedokumentar fra Midt-Østen

Viser situasjoner ingen kameraer når fram til.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Da Riad Sattouf vant prisen for beste tegneserie med «Fremtidens araber 1» under tegneseriefestivalen i Angouleme tidligere i år, var det knapt noen som ble overrasket. Tegneserien om hans barndom på 80-tallet i Libya og Syria har vært en enorm kritiker- og salgssuksess i Frankrike, og den har nådd langt utover det klassiske tegneseriepublikummets grenser.

Årsaken er den glitrende kombinasjonen av personlige betraktninger, varm humor, sjokkerende fakta og brennaktuell tematikk.

Vi kjenner denne formelen fra Marjane Satrapis storselger «Persepolis», hvor Iran hadde samme rolle som Syria i Sattoufs serie, og også fra Guy Delisles reiseskildringer, eller Joe Saccos reportasjeserier fra Palestina. Når tegneserier tar opp aktuelle tema, gjør de det på måter tv-reportasjer eller sakprosa ikke er i stand til. En tegneserie kan være subjektiv og overdrivende uten at det går på bekostning av troverdigheten, og den kan vise rom og situasjoner ingen kameraer når fram til.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn