SOMMERGJENGEN: F.v. Freddy dos Santos, Fredrik Græsvik, Guri Solberg, Katarina Flatland, Cathrine Fossum Hovdan, Asbjørn Slettemark, Davy Wathne, Peter Bubresko og Siri Nilminie Avlesen-Østlie blir alle å se i TV 2s sommersendinger i løpet av sommeren. Foto: TV 2
SOMMERGJENGEN: F.v. Freddy dos Santos, Fredrik Græsvik, Guri Solberg, Katarina Flatland, Cathrine Fossum Hovdan, Asbjørn Slettemark, Davy Wathne, Peter Bubresko og Siri Nilminie Avlesen-Østlie blir alle å se i TV 2s sommersendinger i løpet av sommeren. Foto: TV 2Vis mer

Anmeldelse: «God sommer Norge» er pludre-tv etter alle pludrekunstens regler

Oppsiktsvekkende ukritisk prinsesse-intervju.

TV 2 er grytidlig i gang med sommersendinger fra takterassen på Karl Johan i år.

Og det er unektelig noe litt sært med denne sommersending-sjangeren: Talkshow i sommersol, som sendes på et tidspunkt da mange seere har mer lyst til være ute og nyte sola selv, enn å se den på skjermen. Sommerprogrammene skal åpenbart være noe koselig og blidt som kan dure i bakgrunnen i stua, mens du rydder eller vasker opp eller gjør det som ellers holder deg inne på en sommerkveld. Er du ikke ute og kjenner på sommeren, skal du få den på tv-skjermen, filtrert gjennom sprudlende mennesker, dandert blant blomsterpotter og i hagestoler. Mykt og ufarlig, og nokså uinteressant.

Debutant Græsvik For «God sommer Norge» er tradisjonelt pludre-tv, etter alle pludrekunstens regler: Noen koselige sportsintervjuer, masse koselige sommerbilder, koselig fnisete programledere, samt ett alvorlig intervju, og et par kjendiser som får reklamere uhemmet for eget produkt.

Årets program følger stort sett samme mal som i fjor, med programlederpar som byttes ut hver uke. Noen av programlederne er nye i stolen. Deriblant Fredrik Græsvik (49), som leder programmet i premiereuka, sammen med den langt mer sommerrutinerte Katarina Flatland (26).

Græsvik har allerede varslet at det skal bli plass til litt annet enn kos: Det er en grunn til at nyhetsavdelingen ble bedt om å låne ut krigsreporteren sin, ifølge ham selv. Den grunnen var ikke umiddelbart lett å få øye på under kveldens første intervju, med prinsesse Märtha Louise og makkeren Elisabeth Nordeng, samt en nylig uteksaminert elev fra skolen deres, som ikke lenger skal kalles engleskole. En oppsiktsvekkende ukritisk sommerprat om ting vi har hørt dem fortelle om mange ganger før, men som definitivt hadde fortjent en grundigere gjennomgang.

Ukritisk Det mest kritiske «spørsmålet» trioen fikk i kveld, var imidlertid Katarina Flatlands «Å hjælp!», da Nordeng skulle forklare hva høysensitivitet er for noe: «Jeg hører hva du sier, men jeg får med meg alt du ikke sier også».

Etter knappe ti minutter med småprat om healing, energi, og at «dette i bunn og grunn er selvutvikling» og ikke noe å være redd for, beseglet Flatland sommerstemningen: «Nå føler jeg at vi har skjønt litt mer av dette, og at dere får litt ufortjent pepper for noe veldig mange andre får ros for». Med det fikk Soulspring-gründerne tv-omtale i primetime, som veldig mange andre må betale veldig mye penger for.

Her må det skytes inn at både Flatland og Græsvik ellers framsto som rutinerte og stødige sommerprogramledere, med en avslappet (om enn litt fnisete) tone seg imellom. Og de fikk en del ut av sendingens høydepunkt, intervjuet med Stina Brendemo Hagen (26). Hun er jenta som ble dømt for kokainsmugling i Bolivia i 2010, men som rømte fra straffen på 13 år, sammen med babyen hun fikk i fengselet. Det var sterkt å høre henne fortelle om fengselsopphold, fødselsdepresjon, og hvor lite redd hun var under flukten, fordi hun ikke lenger brydde seg om hvorvidt hun ville overleve eller ikke. 

TERNINGKAST TRE: Til Katarina Flatland, Fredrik Græsvik og co. Foto: TV 2
TERNINGKAST TRE: Til Katarina Flatland, Fredrik Græsvik og co. Foto: TV 2 Vis mer

Men også hun har vært intervjuet om dette før. Og det er begrenset hvor mye en får ut av et timinutters direktesendt intervju med ei jente som selv sier at hun er veldig redd for å være der. Flott med forsøk på alvor i varmen, men det kan virke som om TV 2 ennå ikke har funnet helt ut hva dette skal være for noe.

Mye sport De har slitt litt med å finne formen på sommerprogrammene de siste åra, og har møtt hard konkurranse fra den mer etablerte storebroren, «Sommeråpent» på NRK. For to år siden gikk TV 2-profil Oddvar Stenstrøm hardt ut mot egen kanals «Sommertid», som han kalte et «hån mot seerne». Seerne sviktet også, og året etter satset kanalen på rullerende programlederpar, i samme stil som hos NRK. Seertallene tok seg opp litt - men ikke nok til å kunne måle seg mot konkurrenten.

Denne sommeren er det tydelig at «God sommer Norge» kommer til å bli et utstillingsvindu for kanalens storsatsninger på sportsfronten, EM i Frankrike og OL i Rio. En ypperlig mulighet til å få profilert egne programledere og ekspertkommentatorer, så også i dag. Dessuten var vi en snartur innom Bergen, der utegående reisereporter Davy Wathne intervjuet turister på Bryggen om hva de syntes om byen. Han er en av flere reporere som skal reise Norge rundt i sommer, for å skaffe sommerbilder fra andre kanter av landet enn Karl Johan.

Om det er nok til å kapre seere fra NRK, er jeg usikker på. Men de har litt tid til å overbevise oss, og «Sommeråpent» åpner ikke på mange uker.