Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Historien om mersalgsdronningen i Nille-butikken er verdt å lese

Mersalg er en ideologi og en praksis som former oss mer enn vi aner.

STORSELGER: Ragnhild Gylver har skrevet bok om tida som mersalgsdronning i en Nille-butikk. Foto: NTB SCANPIX / Tom A. Kolstad
STORSELGER: Ragnhild Gylver har skrevet bok om tida som mersalgsdronning i en Nille-butikk. Foto: NTB SCANPIX / Tom A. KolstadVis mer

Hva er det egentlig som skjer når man er i en butikk og de ansatte anbefaler deg varer? Er det noe annet enn en velmenende, hjelpende hånd for å minne deg på noe du kan ha glemt?

Varehandelen er blitt en altomfattende tyrann som presser oss til å kjøpe flest mulig varer som er skaffet fram for lavest mulig pris.

Der det tidligere var produsenter og grosserere som tjente de store pengene, er balansen nå flyttet over til sentraliserte detaljistkjeder, som Rema, Norgesgruppen, Walmart, IKEA osv. Ofte har disse selskapene vertikal kontroll over hele kjeden, fra produksjon til strekkodeleserne i kassa. Slik er det jo forresten også i økende grad i bokbransjen.  

Nips og telys

Ragnhild Gylver har jobbet deltid en periode i en nordnorsk Nille-butikk. Her har hun oppdaget kjedens metoder for å få folk til å kjøpe mer av nips og telys, og strategiene for å yppe de ansatte til å drive aktivt mersalg — det vil si å påvirke kundene til å kjøpe mer enn de hadde planlagt da de dro til butikken. En av kjedens strategier er å holde konkurranser mellom avdelingene om hvem som selger mest av kampanjevarer.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.