Anmeldelse: «Hot Pursuit»

Piker. Hvin.

FILM: Med sitt blåøyde nabojenteutseende har Reese Witherspoon alltid hatt en egen evne til å formidle en bestemt egenskap i komedierollene sine. I gjennombruddsrollene i «Election» og «Legally Blonde» er det som om smilet så vidt maskerer en flinthard besluttsomhet som kan drive omgivelsene til vanvidd, nettopp fordi de ikke kan påvirke den.

Nå er det som om Witherspoon har tatt med seg noe av den samme viljestyrken inn bak kamera: Komedien «Hot Pursuit» er en av fire filmer med kvinnelige hovedroller Witherspoon har produsert gjennom sitt eget produksjonsselskap. Dessverre er den også av en helt annen kvalitet enn de overbevisende dramafilmene «Gone Girl» og «Wild».

Lattervekkende og sårbar
Produsenten er selv det mest forsonende elementet. Hun spiller Cooper, en politibetjent som utfører jobben med tunnelsynet iver og en tilsvarende manglende evne til å lese sosiale situasjoner, noe som har fått henne degradert.

Witherspoons Cooper etablerer seg raskt som både lattervekkende og sårbar: En ildsjel med en voldsom lengsel etter å gjøre politiarbeid, men som ødelegger for seg selv gjennom sin egen glød.

Bare fjas
Men derfra og ut er alt som skjer - alt - bare hvinende, hoiende fjas. Cooper blir satt til å beskytte vitnet Mrs Riva (Sofia Vergara), et timeglass i bandasjekjoler og platåsko.

Mens en fortærende fjollete mafiaintrige utspiller seg et sted i bakgrunnen beskylder de to hverandre for å være henholdsvis en bimbo med bomullshjerne og en peppermø med mannssko og bart. De ramler (bokstavelig talt og hele tiden) opp i farer som krever at de kler seg ut eller kliner for å komme seg vekk, mens ansiktsuttrykkene deres veksler fra spiser-sitronskive til kjører-berg-og-dal-bane og tibake igjen, og en stakkars kritiker leter med lys og lykte etter noe som kan minne om vidd.

Ingen får ekstrapoeng for å gjette at de to med tid og stunder kommer til å se forbi sine egne fordommer om andre kvinner og anerkjenne hverandres styrke, men fram til da har de gjort sitt beste for å bekrefte dem - og noen titalls andre.