Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Hvorfor er alle plutselig så opptatt av tenåringstida?

To nye bøker gir følsomme svar.

FØRSTE ROMAN: Anders N. Kvammen (1985) er velkjent innenfor tegneserie- og illustrasjonsmiljøet, men dette er hans første tegneserieroman. Illustrasjon fra boka
FØRSTE ROMAN: Anders N. Kvammen (1985) er velkjent innenfor tegneserie- og illustrasjonsmiljøet, men dette er hans første tegneserieroman. Illustrasjon fra bokaVis mer

De siste månedene har testen «Hvem er du i Skam?» dukket hyppig opp i sosiale medier. Og det har ikke bare vært tenåringer som har kringkastet hvem av disse 16-åringene de er. Mange testdeltagere burde snarere spurt seg: «Hvem er du forelderen til i Skam?»

Hva kommer dette plutselige draget mot ungdomstiden fra? Er det kun grunnet én series uovertrufne kvaliteter, eller ligger det også en dypere dragning i dagens kultur mot ungdomstidens frihet og fravær av jobbproblemer?

Gitt spenningskurve

To nye bøker, en tegneserie og en roman, illustrerer i hvert fall at tendensen er større enn NRKs suksesserie. De har fått titlene  «Ungdomsskolen» og «Ungdomsskulen» og det er langt fra det eneste fellestrekkene mellom de to. I begge bøkene er titlene bokstavelige. De handler om hovedpersonens tre år på ungdomsskolen, verken mer eller mindre. Dette inkluderer føres skoledag, familieferier, lekser og  hjemme alene fester. Historiene fortelles fra en klar jeg-person som, ikke overraskende, sliter med å finne seg til rette i det sosiale eksperimentet en hver ungdomsskole er.

Unge forfattere

Anders N. Kvammen (1985) er velkjent innenfor tegneserie- og illustrasjonsmiljøet, men dette er hans første tegneserieroman. Heidi Furre (1986) debuterte på sin side i 2013 med den kritikerroste Parissyndromet. Den handlet også om en ung kvinne på søken etter seg selv, men nå har hun spolt enda noen år tilbake.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.