FØRSTE ROMAN: Anders N. Kvammen (1985) er velkjent innenfor tegneserie- og illustrasjonsmiljøet, men dette er hans første tegneserieroman. Illustrasjon fra boka
FØRSTE ROMAN: Anders N. Kvammen (1985) er velkjent innenfor tegneserie- og illustrasjonsmiljøet, men dette er hans første tegneserieroman. Illustrasjon fra bokaVis mer

Anmeldelse: Hvorfor er alle plutselig så opptatt av tenåringstida?

To nye bøker gir følsomme svar.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

De siste månedene har testen «Hvem er du i Skam?» dukket hyppig opp i sosiale medier. Og det har ikke bare vært tenåringer som har kringkastet hvem av disse 16-åringene de er. Mange testdeltagere burde snarere spurt seg: «Hvem er du forelderen til i Skam?»

Hva kommer dette plutselige draget mot ungdomstiden fra? Er det kun grunnet én series uovertrufne kvaliteter, eller ligger det også en dypere dragning i dagens kultur mot ungdomstidens frihet og fravær av jobbproblemer?

Gitt spenningskurve

To nye bøker, en tegneserie og en roman, illustrerer i hvert fall at tendensen er større enn NRKs suksesserie. De har fått titlene  «Ungdomsskolen» og «Ungdomsskulen» og det er langt fra det eneste fellestrekkene mellom de to. I begge bøkene er titlene bokstavelige. De handler om hovedpersonens tre år på ungdomsskolen, verken mer eller mindre. Dette inkluderer føres skoledag, familieferier, lekser og  hjemme alene fester. Historiene fortelles fra en klar jeg-person som, ikke overraskende, sliter med å finne seg til rette i det sosiale eksperimentet en hver ungdomsskole er.

Unge forfattere

Anders N. Kvammen (1985) er velkjent innenfor tegneserie- og illustrasjonsmiljøet, men dette er hans første tegneserieroman. Heidi Furre (1986) debuterte på sin side i 2013 med den kritikerroste Parissyndromet. Den handlet også om en ung kvinne på søken etter seg selv, men nå har hun spolt enda noen år tilbake.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn