I NORGE: Klara (nærmest) og Johanna Söderberg i First Aid Kit på Bergenfest torsdag kveld. I kveld, fredag, 12. juni, spiller de på Ålesund Live og onsdag 17. juni står festivalen Over Oslo for tur. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
I NORGE: Klara (nærmest) og Johanna Söderberg i First Aid Kit på Bergenfest torsdag kveld. I kveld, fredag, 12. juni, spiller de på Ålesund Live og onsdag 17. juni står festivalen Over Oslo for tur. Foto: Eivind Senneset / DagbladetVis mer

Anmeldelse: Ingen behov for førstehjelp

First Aid Kit viste seg fra sin beste side i Bergen.

KONSERT: BERGEN (Dagbladet): Svenske First Aid Kit er på kort tid blitt store, så store at de nå har et stort banner med navnet sitt, svart på hvitt, bak på sceneveggen.

Det kan tolkes som et slags statement.

Men er det gått litt for fort i svingene for søstrene Johanna og Klara Söderberg fra Stockholm, kjent for sin varme folk- og countrymiks?

Strømlinjeformet Konserten på Bergenfests første dag begynner litt forsiktig, ganske strømlinjeformet - og kanskje til og med litt satt?

De er gått fra nybegynnersjarmerende til helproffe. 

De får ikke mye hjelp av «scenografien», heller: En duo som står og spiller et godt stykke fra hverandre blir sjelden visuelt spennende, sjøl om de har selskap av en trommeslager og en steelgitarist - fra henholdsvis Edinburgh og Brighton - som for øvrig gir ualminnelig god backing. Spesielt intimt blir det heller ikke.

Temposkifte Det stiller store krav til låtene. De må rett og slett dra lasset - og det er her First Aid Kit scorer stort. Ingen behov for førstehjelp med det første, altså.

Dessuten - halvveis i den timelange konserten skjer det et temposkifte som gjør alt så mye bedre - og mer spennende.

Polarprisen Stikkordet er Emmylou Harris. Nei, ikke sangen «Emmylou», for den kommer oppskriftsmessig helt til slutt. Men altså, onsdag sang jentene for selveste Emmylou da hun mottok Polarprisen for 2015. Akkurat som de sang for Patti Smith da hun fikk den samme prisen i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De sa ingen ting om Emmylou gråt, som Patti, men jeg ser ikke bort fra det. For - deres versjon av hennes «Red Dirt Girl» tar kaka i kveld - en fantastisk versjon der søstrene tar fram det beste i harmonseringene de gjør bedre enn de fleste. 

De følger på med «My Silver Lining», som åpner fjorårsplata «Stay Gold». Johanna bak keyboardet kaster jakka, og med det kommer også energien. De rocker opp låta.

Ok, countryrock, da...

Black Sabbath Men så, Black Sabbaths «War Pigs» fra lenge før de er født. Her snakker vi både rock og roll og et vanvittig trøkk fra Melvin Duffy  - som reiser seg opp fra steelgitaren som er så sentral i lydbildet og trer på seg en el-gitar.

Ikke kveldens mest vellykkete rent musikalsk, men de skal ha for å gjøre det. Og - for at de bråker litt og rocker opp et sett som med ett blir så mye mer vitalt.

En utmerket «Wolf» kommer også, før armene går i været for «Emmylou». De åpner med sitt nest beste kort, tittellåten fra gjennombruddsalbumet «The Lion's Roar», og avslutter med sin hyllest til Emmylou og Gram, June og Johnny.

Ingen dårlige forbilder.

HÅRETE COUNTRY: First Aid Kits Johanna Söderberg på rocker'n.  Foto: Eivind Senneset
HÅRETE COUNTRY: First Aid Kits Johanna Söderberg på rocker'n. Foto: Eivind Senneset Vis mer

Publikum kvitterer med kveldens første allsang. Fredag 12. juni spiller de på Ålesund Live, og onsdag 17.juni er det festivalen Over Oslos tur. Vel bekomme!

GOD STEMNING:Publikum koser seg under First Aid Kits konsert på Bergenhus festning. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
GOD STEMNING:Publikum koser seg under First Aid Kits konsert på Bergenhus festning. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer