IMPONERER: Johan Harstad er klar med sin første roman på sju år. Den er nesten hypnotisk lesning, mener anmelderen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IMPONERER: Johan Harstad er klar med sin første roman på sju år. Den er nesten hypnotisk lesning, mener anmelderen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Anmeldelse: Johan Harstads nye roman vil ta pusten fra deg

Imponerende nok: Denne boka er verdt sine 1104 sider.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Du skal skrive vanvittig godt for å kunne forsvare en bok på 1104 sider. Spesielt i en tid der det tilsynelatende foregår en slags lengdekonkurranse blant forfattere.

De fleste av disse mursteinene ender som flopper. Det gjør ikke Johan Harstads fortelling om teaterregissøren Max Hansen.

Max er født og oppvokst i Stavanger, der foreldrene er kommunister i en by som etterhvert flommer over av olje og kapital. Da han er tretten, flytter de til Long Island. Ensomme Max lengter bare hjem, inntil han treffer den ektefødte newyorkeren Mordecai, og gjennom ham den syv år eldre billedkunstneren Mischa. Hun blir Max' store kjærlighet.

Det ondes problem

Vi møter Max i 2012. Da er han en berømt regissør på 35, som reiser rundt i midtvesten med sine eksperimentelle teaterstykker. Her gjenkjenner vi dramatikeren Harstad, som lar Max hamre løs på verdens ondskap med en monoman desperasjon som kan minne om Jens Bjørneboe: Kapitalisme, Holocaust, Vietnam, Kosovo, 11. september. Harstad skrur så tiden tilbake til Max' barndom i Stavanger. Da får vi en sjarmerende oppvekstroman som kulminerer i at Max ser «Apocalypse nå». Krigsleken blir alvor.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn