DOBBELTAKTUELL:Jonas Hassen Khemiri er aktuell med både ny bok på norsk, og et teaterstykke på Det Norske Teatret.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DOBBELTAKTUELL:Jonas Hassen Khemiri er aktuell med både ny bok på norsk, og et teaterstykke på Det Norske Teatret. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Anmeldelse: Jonas Hassen Khemiris bok er glitrende komponert, men overlesset

En flott kjærlighetshistorie blir tidvis overskygget av samfunnsengasjement.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Da Jonas Hassen Khemiri debuterte i 2003 med «Ett öga rött» var det på et «kebabsvensk» som vakte oppsikt, og popularitet. Khemiri, som har svensk mor og tunisisk far, ble raskt en talsmann for den unge generasjonen av storbysvensker med innvandrerbakgrunn.

Nå, tretten år og fem bøker senere, er han dobbeltaktuell med roman og premiere på det kapitalistkritiske stykket «[Tilnærma lik]» på Det norske teatret i Oslo.

Også i boka «Alt jeg ikke husker» blir pengenes sterke makt, også over vennskap, tematisert, men det er kun et av mange temaer Khemiri vil rekke over, noe som fører til at alt ikke blir skildret med like mye innsikt og fokus.

Ulike former for sannhet

I sentrum for fortellingen står Samuel, en mann i tjueårene med nord-afrikansk far og svensk mor. Han er død, og det er usikkert om det var et selvmord eller en ulykke. Gjennom intervjuer med hans nærmeste ønsker en forfatter å avdekke «sannheten» om Samuel, men de ulike personene motsier ofte hverandre, og forfatterens egne erfaringer trenger seg også inn i historien. Slik får Khemiri godt frem umuligheten av den ene, store objektive sannheten.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn