Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Jungelboken»

Vakkert jungeleventyr som får noen flere millioner i ryggen - og mister litt sjarme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Tenk om vi bare hadde hatt alle disse datamaskinene på sekstitallet, dere! Da kunne vi laget alle disse eventyrene uten å gå den tungvinte veien om todimensjonale tegninger.

Det synes å være tanken bak den lange køen av Disney-nyinnspillinger, der femti og seksti år gamle klassikere får et dryss av digitalt tryllestøv og sendes ut i verden med ordre om å begeistre alle barn, én gang til. Men Tornerose og Askepott har tapt mer enn de har vunnet på sin ekstreme makeover.

Mystisk jungel
Men «Jungelboken» er den beste av oppdateringene så langt. Der Kenneth Branagh fikk hoffet i den nye «Askepott» til å bli en parade av Nille-kitsch, bevarer regissøren denne gang, Jon Favreau, jungelens myldrende mystikk.

De dype skoger har aldri vært dypere. Jungelgutten Mowgli (Neel Sethi) og panteren Bagheera (stemmen til Ben Kingsley) er små og smygende i grønnskimrende landskapsmalerier som bretter seg ut nesten i det uendelige. Det er storslagent på den helt rette måten.

Så er det også stunder da «Jungelboken» er storslagen på feil måte. Effektmakeriet som maler opp millionene av lianer, åpner også for enorme, alt-legges-i-grus-kampscener som er til forveksling like alle andre alt-legges-i-grus-kampscener i alle andre glatte blockbustere de siste ti årene. Og det er umulig ikke å legge merke til at det pompøse ulveflokkmantraet som helt korrekt blir avfeid av bjørnen Baloo som «propaganda», plutselig er det som redder dagen.

Disney kan kjøpe endeløse eventyrland for millionene sine, men de har ikke funnet ut hvordan de ikke skal miste sjarmen i samme handel. Og er det én ting originalen fra 1958 ikke mangler, så er det sjarm.

Murrays Baloo
Sjarm mangler heller ikke Bill Murray, som gir stemmen til Baloo en deilig, småsøvnlig og lett manipulerende karisma. Baloo minner mye mer om samtlige av Bill Murrays tidligere roller enn om bjørnen fra den tegnede «Jungelboken», men blir en sterk personlighet - bjørnlighet? - som sammen med Scarlett Johanssons silkestemte Kaa får jungelen til å leve.

Hele Norges coronakart