Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse: Kan journalist-utdanningens historie fortelle hvorfor mediene er blitt så like?

Hvordan journalister blir til.

FØRSTEKLASSEN: Her er det første kullet på Norsk Journalistskole, fotografert da de hadde utplassering i Oppland Arbeiderblad skoleåret 65/66.
Foto: Oppland Arbeiderblad / fra boka
FØRSTEKLASSEN: Her er det første kullet på Norsk Journalistskole, fotografert da de hadde utplassering i Oppland Arbeiderblad skoleåret 65/66. Foto: Oppland Arbeiderblad / fra boka Vis mer

Avisene blir mer lik hverandre, det kan alle se. Mediene blir i det hele tatt mer og mer likedan over tid, ensrettet i opptreden og holdninger etter hvert som de utvikles. Egne profiler framstår nå som en sjeldenhet.

Og det er ikke rart, når klyngen av reportere gjerne løper i flokk og retter sine mikrofoner mot det samme, og alle mediene leter etter de samme nyhetene over alt.

Hvorfor er det blitt slik? Er det avvikingen av partipressen vi ser; at likheten oppstår når partiforskjellene forsvinner? Eller er det eierne, at de tenker mest på profitt (nyheter) og mindre på holdninger (meningsartikler) enn før? Eller er det journalistene, som blir mer og mer lik hverandre?

Spesiell historie

Det siste kan studeres nærmere i den framstilling av journalistenes utdanning som nå foreligger i Birgitte Kjos Fonns historikk. "50 år med journalistutdanning" tar oss  gjennom yrkesutdanningen fra de første spede brevkurs etter krigen, til oppstarten av en fast skole i 1965 og derfra gjennom utviklingen av en stadig mer formalisert og krevende utdanning etter hvert — inntil journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) i dag byr en egen studieretning med mastergrad i journalistikk med egne professorer i spissen for et lærerkorps på 30 faste og tallrikt løsere timelærere. 

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

1 UKE*

PRØV PLUSS FOR 1 KRONE

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr uke. 0,14 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55kr/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(3,3 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr måned. 3,3 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

6 MÅNEDER**

KUN 30 KR/MND- 60% rabatt

180 kr

(1 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER** 180 kr 6 måneder. 1 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (55kr/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?